Vallbo

Om ni undrar varför jag inte har bloggat något på ett tag så kan jag upplysa er om att jag är i fjällen just nu. Jag kommer hem sent på fredag kväll men fram till dess så får ni klara er utan mina inlägg, då berättar jag om vad jag har gjort och om ni har tur så kanske jag till och med lägger ut en bild eller två.

Guldkompassen

Den här filmen verkar vara helt i min smak, frågan är bara om jag ska läsa boken innan jag ser den. Den här filmen är det största projektet som New Line har gjort sedan Sagan om ringen-trilogin. Författaren Philip Pullman fick litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2005.

 

Faaaan!

Nu beter sig den nya brännaren exakt som den gamla, snacka om att jag är sne. Allt gick ju så bra, allt fungerade ju  igår. Nu måste jag börja om från ruta ett, jag har ingen aning om vad som är trasigt. Jag var helt övertygad om att det var brännaren som hade gått sönder men tydligen så var det inte det, fast allt fungerade ju när jag precis hade satt den nya brännaren på plats.
Lista på allt som är fel:
 1. Det hackar när man spelar upp cd- och dvd-skivor, både ljud och bild.
 2. Autorun funkar inte, inget händer när man stoppar in skivan.
 3. Det tar två timmar att bränna en dvd.
Jag är helt öppen för förslag, kan något berätta för mig vad jag ska göra för att fixa det här.

Fem myror parodi

Haha, hur kul som helst.


Äntligen ny brännare!

Nu sitter den nya brännaren äntligen på plats! Vi köpte den ju i sommras så det var inte en dag för tidigt. Åh, vad skönt att ha en fullt fungerande brännare igen, den förra var helt paj. Det började för ungefär ett år sedan med att ljudet hackade när man spelade cd-skivor och att både ljudet och bilden hackade när man ville se på dvd-film. Sen slutade rippningen att funka, men det var långt efter. Men nu är allt bra igen, och på köpet har jag för första gången sett min dators insida. Lite dammg kanske men det är fixat nu.

image13
Min lilla älskling (HP Pavilion a1219.se) Fin va?

Det blev lite krångligare än vad jag hade trott att byta brännaren, den gamla och den nya hade inte samma sorts uttag så jag fick tänka lite innan jag fattade hur jag skulle bära mig åt. Snacka om att jag var nervös när allt var klart och jag skulle starta datorn igen, tänk om jag hade kopplat fel eller förstört någon komponent med statisk elektricitet (jag har läst att det lätt händer). När det visade sig att allt hade gått bra blev jag riktigt lättad.

image15
Samsung Writemaster SH-S183 (min nya brännare med lightscribe)

Brännar-programmet Nero följde med den nya brännaren, det funkar skitbra. Mycket bättre än det jag använde förut, det var ett gratis-program som hette CDBurnerXP. Det första jag brände var ubuntu, så nu fattas bara datan att installera det på.

Haiku

image12

Sista höstkonserten

Nu är den slut, den allra sista höstkonserten (snyft, snyft). Det mesta gick bra, publiken verkade nöjd i alla fall. "Var är tvålen" som jag sjöng lite solo på blev en succé (mest jubel av alla låtar), men om det berodde på min fåniga badmössa eller sången är jag inte helt säker på. Framåt slutet blev det ruskigt varmt i strålkastarskenet men det var bara att försöka se glad ut vilket jag tror jag lyckades med.
När jag satt och tittade på de små fyrorna så började jag fundera på hur vår klass var när vi var så små. Ganska många har kommit och gått och man förädras en hel del med åren, det känns konstigt att tänka tillbaka. Jag försökte föreställa mig hur fyrorna kommer bli som nior , det gick förvånansvärt lätt. Inte bara utseendet utan deras personligheter också, man ser vilka som blir fjortisar, snobbar, tuffingar, mesar osv. Läskigt.
När vår klass slutar kommer kill-stämmorna låta riktigt klena, det blir ju inte så många killar kvar när vi slutar. Vi är nio killar i klassen och det är typ rekord, i de andra är det max fyra, ibland bara en (stackare). Det finns väl inga som gillar att sjunga längre.

Bitter Sweet Symphony

En asbra låt som har några år på nacken. Videon är också väldigt skön, tänk om man skulle göra så, bara skita i att undvika alla som man möter på gatan. Det han man verkligen lust att göra ibland.


Microsoft i ett nötskal

image11

Behöver ny dator!

Nu orkar jag snart inte längre. Nördar har rätt till en hyfsad dator, så det så! Här hos pappa är datorn helt okej, ganska bra faktiskt, men hos mamma är det katastrof! En intel pentium II processor duger bara inte, 400mhz är inte tillräckligt och 192mb ram är ju löjligt för sjutton! Näe, nu får det vara nog, alldeles snart måste den ut och ersättas med något bättre. Jag har tänkt ut allt. Datorn är vald, det blir nog den här. Vad tror ni om den? Den har inget operativsystem så jag tänkte installera linux istället för windows, då sparar man några lusentappar och får lära sig ett helt nytt operativsystem på köpet. Linux är helt baserat på öppen källkod och det kostar inte ett öre, naajs. Det finns hur många linux-varianter som helst men jag vet precis vilken jag vill ha, ubuntu, det är den populäraste och mest användarvänliga distributionen. Det ska bli riktigt kul att prova, man börjar bli lite trött på windows och microsoft kan ju inte få ha marknaden helt för sig själva.

image14

House hyllning

House är, som de flesta vet, världens bästa tv-program. Det måste naturligtvis uppmärksammas på bloggen så jag har hittat ett klipp på youtube med många härliga house-ögonblick.


Lagom är alltid bäst

Jag har märkt att för att ha några läsare på sin blogg så måste man skriva några meningar varje timme, som Fanny eller Bea gör. Till och med idag på so:n när vi fick använda skolans nya datorer så
skrev de varsitt nytt 
inlägg. Det orkar inte jag med. Jag skriver när jag har något att säga inte annars, det blir bäst så tycker jag. Osså kan man ju alltid fylla ut med bilder, filmer eller något annat skoj. Hoppas det räcker för att du ska fortsätta titta till min lilla blogg då och då.

Fjortis

Om man slår upp ordet fjortis på wikipedia står det så här:

"Fjortis, efter fjorton, vanligen nedsättande benämning på person i de lägre tonåren och/eller någon som uppför sig på ett pubertalt, omoget sätt. I vissa sammanhang används inte begreppet om en person som är just 14 år, utan för att beskriva en livsstil.

Vad som ofta kännetecknar eller associeras med fjortisar är ett ständigt experimenterande med klädstil, grovt missbruk och överanvändande utav make-up, väldigt dåligt språk, uppträdande och relationer till vänner, familj och vuxna. Fjortisar brukar också dras till väldigt sliskiga och lyckliga poplåtar som anses vara skräp av i stort sett alla andra människor. Detta beteende är vanligt i den yngre puberteten då man söker efter sin identitet och brukar gå över vid ca 16-19 års ålder. Tonåringar i denna ålder försöker få grepp om sig själva, funderar över framtiden, fjärmar sig från föräldrarna och börjar utforska sin sexualitet.

Fjortiskulturen gäller som sagt inte bara flickor i tonåren, utan nu mer spelar det inte någon roll av vilket kön man är. Fjortisar är omyndiga personer som ser sig själva som mogna nog att göra "farliga" och otillåtna saker som inte passar deras åldersgrupp, t.ex. dricka. Beteende som detta kan försvaras med "Dom andra gör/får det", "Det är ett bra sätt att umgås på", "det är gott", med andra ord, man försöker alltså visa sig coola och "vuxna" för sina kompisar. Det finns egentligen ingen bestämd form av Fjortis, utan nästan alla har sin egen uppfattning av uttrycket.

Ordet var från början slang inom raggarkulturen för en omyndig flicka någon ville ha sex med.

Fjortisar brukar oftas siktas i flocker på 5-6 "personer", det är den näste största folkgruppen i Sverige, efter invandrarna. Fjortisar förekommer ofta i sina grupperingar mellan 22.00 - 01.00 på kvällen. De brukar oftast vara förvirrade blonda tjejer som inte hittat sitt rätta jag ännu.

Ett motsvarande uttryck i äldre svenska var det från tyska inlånade ordet "backfisch"."

En suverän beskrivning enligt mig. 
Ni känner igen en fjortis på deras vitblonda hår (obs även mörkhåriga exemplar har förekommit), deras snäsiga tonfall, 
det fruktänsvart irriterande skrattet som hörs genom hela klassrummet oavsett ljudnivån och de pantade kommentarerna som de slänger ur sig då och då. Akta er små barn.

Netscape

Idag kom version nio av världens första webbläsare, Netscape. Jag har självklart redan provat och det är en stor förbättring jämfört med version åtta, nu går den faktiskt att använda. Netscape var helt dominerande på webbläsarfronten innan version fem av Internet Explorer kom och nu är det knappt en procent som fortfarande håller kvar vid den. Nu bygger Netscapes källkod på konkurenten Firefox (min favvo) och det är ganska få saker som skiljer dem åt längre. Att man kan installera Firefox-tillägg på Netscape är ett exempel. När jag provade version åtta så tog Netscape alldeles för stor plats på skärmen och det var segt som attan, nu är det helt okej men det finns bättre alternativ.

Olles webbläsartopp:
 1. Firefox (används av nästan alla som har insett hur dåligt internet explorer är)
 2. Opera(en liten norsk webbläsare)
 3. Safari (apples egna, den är standard på alla macar)
 4. Netscape (innan den nya versionen kom så var den sist på min lista)
 5. Internet Explorer (alla som använder den gör det bara för att de inte vet att det finns några alternativ)

 

Bra dag

Det var en riktigt bra dag idag, det är bara synd att jag kom på det först nu när den är slut. För det första så var det tyska-prov och det känns som att det gick bra. Det var bara två uppgifter men ingen blev klar med allt, så vi fortsätter på tisdag igen. Uppgifterna var ganska invecklade, man skulle svara på ett brev på tyska och baka in massor av saker vi har lärt oss i det. Den andra uppgiften var att översätta brevet man skulle svara på till svenska.
På svenskan och engelskan arbetade vi med filmen som vanligt, den enda skillnaden var att vi faktiskt arbetade. Nu för första gången har jag en smula hopp om att det blir en film till slut. Vi ska spela in den på måndag, vi är lediga då. På musiken gick det också bra, de flesta texterna sitter. När vi sjöng "Var är tvålen" som jag och Simon är solister på höjde vi min solobit lite grann, det var jättebra för jag hördes knapp innan.
På jumpan spelade vi Dodgeball, den amerikanska varianten av spökboll. Det var väldigt kul.
Osså kan jag berätta att jag kan alla Astrid Lindgren-låtar som jag spelar med storbandet, trummor altså. Det känns väldigt skönt. Så hur ska nu denna perfekta fredag avslutas? Jo med en glass i handen tittandes på ett nytt House-avsnitt (jag har dem på dvd-box). Imorgon ska jag till Trosa efter teatern, det blir skojjit. Där ska jag spela ps3 för försa gången. Pappa och jag ska hälsa på Labbe, Heidi, Mattias, Mimmi och Tufsan (och den andra hunden som jag har glömt namnet på, förlåt Matte, lämmna gärna en kommentar och skäll ut mig). Nu ska jag bara njuta av att jag är ledig en stund, ha det bra.

Lägerhelg

I helgen var det konfaläger, jag är fadder till de små liven som ni kanske minns. Det var rätt så skönt att komma bort en stund, ombyte förnöjer som pappa alltid säger. Vi åkte till ett ställe som heter Uskavi, en lägergård som ligger mitt ute på vischan en bit ifrån Örebro. Att ringa hem var helt hopplöst, men det fanns ändå ingen tid till det. Det var full rulle hela tiden. Både onsdagsgruppen och UGH var med så jag fick hela tiden välja mellan att vara fadder och att vara UGH:are, jag valde oftast att vara fadder.

image8

Nu känns det som att jag känner konfirmanderna lite bättre. Jag kan alla namn och det är duktigt av mig skulle jag vilja påstå, namn brukar jag ha svårt för. Det bästa var nästan att jag hade ett eget rum, det stinker så lätt prutt annars. Men att vara fadder ska ju ha sina fördelar. Konfirmandernas lektioner handlade om skapelsen och CH är bra på att lära ut så allt flöt på bra, det är extra kul när de har egna funderingar. Nu vet jag vem som kommer ställa till med mest besvär under året, Tobias, en asjobbig liten kille som är en plåga. Han är väldigt allergisk mot jordnötter så om inget annat hjälper kan jag ju alltid smyga ner lite smulor i hans dricksglas, moahahahaha!  Näe,  jag tänker inte döda honom, kanske några gånger i fantasin men inte på riktigt. Det roligaste på hela lägret var nog när vi spelade "Så det kan låta", ett sällskapsspel. Jag och Malin vann stort över de andra, vi fungerade bra ihop. Jaja, nu är jag hemma igen och allt är som vanligt. Prov, prov, läxor, stress och lite bloggande då och då.

Monty Python

Nu tänkte jag bjussa på en asrolig scen fån Monty Python-filmen "Meningen med livet". Det är en födsel på gång.


Tears In Heaven

Den här låten har jag haft i huvudet i några dagar nu. Den är underbart sorglig och vacker. Eric Clapton som sjunger skrev låten efter att hans 4-årige son Conor dog. Han föll från ett fönster i sin mammas lägenhet på 53:e våningen. Låten handlar om saknaden av honom.


Mycket att göra

Om det är något jag inte gillar så är det tomma luckor i min kalender. Luckorna betyder så sällan att jag är ledig, 90% av dem betyder bara att jag har glömt att fylla dem. Man orkar ju inte ta med den överallt utifall att man skulle behöva skriva upp något, jag tror alltid att jag kommer ihåg det tills jag har kalendern till hands men då är det helt borta. Sen när jag kommer på vad har glömt blir det bråttom att hinna med. Det är alltid mycket som ska göras. Filmen vi ska göra i skolan till exempel. Alla grupper utom min är helt klara med vad den ska handla om. Vi bara sitter och tjafsar istället. Jag har börjat tvivla på om det kommer bli nån film över huvud taget.

Saker Olle har att oroa sig över:
 • Filmen vi ska göra i skolan
 • Höstkonserten
 • Symnofikonserten
 • Matteprovet
 • Tyskaprovet
 • Konfirmandlägret nu i helgen (man vet aldrig hur det går)
 • Teaterföreställningarna i december
 • Julklappar (snart i alla fall) 

RSS 2.0