Gott nytt år!

Självklart kunde jag inte hålla mig borta från bloggen. Det finns ju faktiskt datorer i Borås också, tro det eller ej.
Jag tänkte bara önska er alla en mysig nyårsafton och ett underbart 2009 med hjälp av den klassiska nyårs-sketchen Grevinnan och betjänten. För mig och alla andra i min släkt är den lika viktig att se på nyårsafton som Kalle Anka på julafton. Konstigt nog vet jag folk som inte har sett den en enda gång, så det här är mest för dem.

 
Den är lika rolig varje år.

Nu drar jag snart söderut

Mot Borås ska jag närmare bestämt. Imorgon bär det av dit för att fira nyår med mammas sida av släkten. Mamma och jag har gjort det ett antal år nu, det är kul att träffa alla där nere. Vi kommer bo med Palmarna en vecka som vi brukar, alltså mammas syster med familj (Solveig, Thomas, Mattias och Daniel) En vecka är vi borta och jag tror inte att jag uppdaterar bloggen under tiden. Ni överlever nog ändå.

Resten av det här inlägget måste jag få tillägna min nya iPod. Nu har jag ju haft den i några dagar och lärt känna den, så jag har mer att skriva om. Igår köpte jag ett lyxigt skinnfodral, det skyddar och får ipodden att se ut som en liten plånbok. Jag gillar inte att ha dyr elektronik liggandes löst i fickan, så det känns bra att jag fick tag på ett fodral så fort. Senare samma dag upptäckte jag att någon i huset här hos mamma hade trådlöst internet utan lösenordsskydd! Så nu har jag undersökt alla funktioner i prylen som krävde wi-fi, dvs de flesta. Jag har surfat på nätet, kollat på youtube, använt google maps, kollat vädret i Borås (det blir faktiskt snö under veckan), mejlat, laddat ner fler applikationer från app store och spanat in aktiekurser (som helt klart var minst underhållande). Jag tror inte att min granne bryr sig om jag lånar lite av hans eller hennes bredband då och då. Vad man inte vet mår man inte dåligt av.
Idag när ipoddens batteri nästan var slut (jag har använt den flitigt) upptäckte jag att den inte gick att ladda i datorn här hos mamma. Tydligen fungerar det inte med linux. Då fick jag ta en sväng till Haninge Centrum för att köpa en nätadapter till den istället, det är ju bra att ha när man är borta och inte har någon dator till hands också. Då kan man ladda i ett vägguttag istället. Det var nog en bra investering.
Imorgon på tåget behöver man underhållning i mängder och då passar det bra att ha en iPod touch... framför allt en som är laddad.
Att den inte går att ladda med en linux-dator och att det inte går att söka i sin musik-samling är det enda jag är missnöjd med (men det kanske fixas i en uppdatering så småningom). Resten är perfekt. Den får fem toasters.


Här ser ni ett av spelen jag har installerat, fodralet och nätadaptern.

Kvarteret Skatan firar jul

Vår julafton blev som tur var bättre än deras.


Min alldeles egna iPod touch!

Hurra, nu är den äntligen min! Pappa gav mig ju pengar till den på julafton eftersom han inte hade fått tag i 16gb-modellen som jag önskade mig. Så idag ringade vi till mediamarkt (ända dit hade han nämligen inte åkt) för att kolla om vi kunde köpa en där och de sa att det fanns några kvar. Då blev lille Olle förtjust för den var slut i alla andra butiker. Vi åkte dit och det hade nästan alla andra i Stockholm också gjort, för det var väldigt trångt. Då får vi reda på att det är fel på lagret och att de där 16gb-modellerna är borta sedan länge. Besvikelsen var ett faktum. 16gb är lagom för de flesta så därför går de varianterna åt fortast. Då tyckte expediten lite synd om oss så han gav oss 300 kr rabatt på 32gb-modellen istället, det tycker jag verkligen var ett schysst sätt att be om ursäkt för misstaget på. Så det blev den, lite väl mycket utrymme kanske, men det skadar inte alls.
Nu sitter jag här och beundrar den lilla maskinen. Den är så vacker. Jag har fört över musik, film, poddradio och t.o.m tre små spel som jag laddade ner från iTunes. Ikväll skaffade jag nämligen ett Apple ID så att jag skulle kunna det. Två av spelen var gratis och ett kostade 15 spänn. iPod touch är ju en rolig konsol med många möjligheter.
Nu ska jag bara hitta ett fint skinn-fodral och så är jag nöjd sedan.


Min lilla älskling

Jul igen

Ingen missade väl att det var julafton igår? Dagen alla småttingar har väntat på.
Vi firade här ute på Muskö i år, den första julen av många antagligen. Vi brukar vara hos farbror Lasse med hans familj och farmor och farfar, men nu samlades alla hemma hos oss istället. Vi har ju plats nu för tiden i vårt nya hus.
Vi hade det riktigt trevligt, men julen var mer magisk när man var mindre. Då var december en oändligt lång månad. Nu svischar den förbi precis som alla andra.
Lite snö på marken hade varit kul till jul, men jag nöjer mig med att det åtminstone var kallt. Det finns inget tråkigare än höstväder på julafton, så jag är väldigt glad att vi slapp det.
Jag fick mest pengar av tomten, bl.a till en iPod touch! Pappa hade inte fått tag på någon med 16gb så det blev slantar istället. Kläder och filmer hade tomten också i sin säck, han är snäll han.

Och idag är det juldagen, årets officiella slappar-dag. Då svullar man rester från gårdagen och utforskar sina klappar, det är en skön dag minsann. Njut gott folk.

Jag, mamma, pappa, Lasse, Helena, Lisa, Sara, farmor och farfar.


God fortsätttning allihopa!

Det onödiga läkarbesöketHar jag sagt att jag älskar Johan Glans?

Slut på terminen

Jahapp, då var den första sjättedelen av min tid på gymnasiet avklarad. Snart är det dax för studenten ju, hej vad det går.
Vad hände den sista dagen i skolan då? Först spelade vi i drama-gruppen upp våra pjäser för alla klasser. Den första hette Tomteverkstaden och den hade vår lärare Ingrid skrivit själv (men vi i gruppen modifierade den lite). Den andra pjäsen var Mormor gråter, samma som vi på ormen spelade för en vecka sedan. Skillnaden var att jag spelade pappan den här gången och att manuset var längre. Det var någon filur (troligen inte Jonas Gardell) som hade skrivit en fortsättning på pjäsen. Allt gick bra båda föreställningarna, men det var en roligare publik första gången. De skrattade mest.
Nu blir det ingen mer drama på schemat för min del, nästa termin får jag sovmorgon till elva varje torsdag istället.
Efter teatern gick vi till Eskilkyrkan och där blev det sång. Skolkören sjöng några julsånger, spansk-läraren Nina sjöng O, helga natt (hon kunde verkligen sjunga hon) och alla lärare sjöng en liten visa om hur skönt vi ska ha det på lovet. Sedan höll rektor Bengt ett litet tal och efter det var det lov.
Nu har jag gått en hel termin på Fria, en bra termin. Jag är helt övertygad om att jag valde rätt gymnasium, jag trivs och har det bra. Jag har lärt mig massor och det går bättre för mig nu än på högstadiet i de flesta ämnena. Förut siktade jag inte ens på att få MVG, det var nästan omöjligt att få. Nu får jag däremot MVG- på de flesta proven. Något som jag verkligen tror att jag har blivit bättre på är matte, det har jag Peter att tacka för. Han gör matten begriplig.

Har ni märkt att det alldeles strax är julafton förresten? Den kom helt utan förvarning i år. Jag som skulle vara tidig med att köpa julklappar måste verkligen lägga på ett kol de sista dagarna. Jag har många kvar att köpa.

Uppdatering: Efter en liten shoppingrunda var alla klappar köpta.

Övning ger färdighet


Olle filmtipsar

Om ni skulle bli sugna på att titta på film någon dag under lovet så kan jag tipsa om en del titlar. De som jag räknar upp nu är mina absoluta favorit-filmer och borde ses av alla, allra minst en gång.

Titanic (1997)
Historiens mest facinerande katastrof är också historiens bästa film. Om man inte blir berörd av den här berättelsen är man en väldigt kallhjärtad typ, inga ögon lämnas helt torra. När Titanic kom hade den rekordet i kostnad för en film med sina 200 miljoner dollar och höll det rekordet ett bra tag. Kostnaden blev hög eftersom man använde sig av helt nya special-effekter och därför att man byggde en kopia av halva orginalskeppet. Man slog på stort helt enkelt.
Att man vet hur det till slut går för skeppet spelar ingen roll, man sitter ändå fastnaglad framför tv:n och hoppas att de hinner undvika isberget. Filmen handlar också om förbjuden kärlek och klasskillnader, viktiga ämnen.

Terminator 2: Judgment Day (1991)
Det är tidernas bästa action-rulle, regisserad av samma James Cameron som ligger bakom Titanic. Filmen har allt man kan begära: en häftig mördar-maskin från framtiden på de godas sida, en ännu häftigare mördar-maskin från framtiden på de ondas sida och ett hemskt öde som måste förhindras. Det finns stora mängder nagelbitande spänning som bara måste upplevas. Den första filmen är för ovanlighetens skull sämre än uppföljaren, men den måste faktiskt ses för att man ska hänga med i tvåan.

Nyckeln till frihet (1994)
Filmen är baserad på en bok av Steven KIng. Den handlar om en bankman som sätts i fängelse på livstid för att ha mördat sin fru och hennes älskare, men han är oskyldig. Mer än så tänker jag nog inte avslöja, upplev filmen själva istället. Att den ligger etta på imdb:s lista över de 250 bästa filmerna någonsin talar för sig själv, den ska man helt enkelt se innan man dör. Den nominerades till sju oscars, men fick tyvärr inte en enda.

Gökboet (1975)
En fånge spelar galen för att bli intagen på ett mentalsjukhus, där han nämligen tror att han får en mildare behandling än i fängelset. Där vänder han upp och ner på tillvaron för de inlagda och personalen, han försöker lätta upp stämningen med poker och basket och det gör inte syster Ratched det minsta glad, den hemskaste kärringen någonsin.
Det är en film man inte få missa, en riktig klassiker.

Amadeus (1984)
Berättelsen om Mozart, den bästa kompositören av dem alla. Filmen är väldigt bra, även om den inte är helt korrekt historiskt sätt. Det är Mozarts åldrande rival Antonio Salieri man får följa genom filmen, han berättar för en präst varför han hatade Mozart så mycket som han gjorde medan han levde. Han var avundsjuk på Mozarts talang och kunde inte förstå varför Gud gav den till en så oförskämd man.
Ett mästerverk helt enkelt.

Forrest Gump (1994)
Forrest har ett ovanligt lågt IQ, men han har ändå klarat sig bättre än de flesta andra i livet. Under hela filmen berättar han om sitt liv medan han väntar på sin buss, folk som lyssnar kommer och går. Han berättar om massor av uppleverser men ett ämne som alltid kommer tillbaka är hans älskade Jenny, flickan han träffade sin första skoldag.
Det är en väldigt inspirerande film som gör vem som helst glad.

WALL·E (2008)
Inte bara gamla filmer är fantastiska, det är WALL·E ett bevis på. Filmen handlar om en möjlig framtid för vår planet, en skrämmande sådan. Jordens miljö är helt förstörd och det enda som finns kvar är skräp... och en liten städ-robbot. Alla människor har övergett sin planet för ett liv i rymden och gör inget annat än att lata sig, konsten att gå har glömts bort och allt sköts per automatik av robbotar.
Filmen har ett viktigt budskap, animationen är underbar och det är omöjligt att inte älska den lille robboten WALL·E.

Monty Pythons galna värld
(1975)
Vissa filmer försöker vara så löjliga att de blir roliga, men få lyckas. Monty Pythons galna värld är utan tvekan en av dessa få filmer. Filmen utspelar sig 932 e.Kr. och handlar om kung Arthur och han riddare vid det runda bordet, men handlingen är det minst viktiga. Istället är det de skruvade dialogerna som gör filmen sevärd. Den som t.ex. inte har sett den här sketchen ur filmen vet inte vad svart humor är.


Vilka filmer är era favoriter?

Irriterande saker att göra i en hiss

Jag orkar inte översätta, men ni fattar ju ändå.

1) CRACK open your briefcase or handbag, peer Inside and ask "Got enough air in there?"
2) STAND silent and motionless in the corner facing the wall without getting off.
3) WHEN arriving at your floor, grunt and strain to yank the doors open, then act as if you're embarrassed when they open themselves.
4) GREET everyone with a warm handshake and ask him or her to call you Admiral.
5) MEOW occasionally.
6) STARE At another passenger for a while. Then announce in horror: "You're one of THEM" - and back away slowly
7) SAY -DING at each floor.
8) SAY "I wonder what all these do?" And push all the red buttons.
9) MAKE explosion noises when anyone presses a button.
10) STARE, grinning at another passenger for a while, then announce: "I have new socks on."
11) WHEN the elevator is silent, look around and ask: "Is that your beeper?"
12) TRY to make personal calls on the emergency phone.
13) DRAW a little square on the floor with chalk and announce to the other passengers: "This is my personal space."
14) WHEN there's only one other person in the elevator, tap them on the shoulder, then pretend it wasn't you.
15) PUSH the buttons and pretend they give you a shock. Smile, and go back for more.
16) ASK if you can push the button for other people but push the wrong ones.
17) HOLD the doors open and say you're waiting for your friend. After a while, let the doors close and say "Hi Greg, How's your day been?"
18) DROP a pen and wail until someone reaches to help pick it up, then scream: "That's mine!"
19) BRING a camera and take pictures of everyone in the lift.
20) PRETEND you're a flight attendant and review emergency procedures and exits with the Passengers.
21) SWAT at flies that don't exist.
22) CALL out "Group hug" then enforce it.

Sångklassernas julkonsert

Den hölls igår i Gustaf Vasa kyrka på Odenplan och jag var med. Även före detta elever blir alltid inbjudna att vara med på den så ungefär halva förra klassen från brandbergen var där och sjöng (och vissa tittade på). Man kände sig lite som en nia igen, det var ett tag sedan man hade konsert sist. Jag hade glömt hur jobbigt det var att ha genrep i alla fall, att stå upp i flera timmar tar på krafterna. Fötterna och ryggen sa ifrån och det gjorde magen också, vi får se om jag orkar ställa upp nästa år. Pappa, Mamma, Farmor, Farfar, Lasse och Sara kom och lyssnade på oss och de sa att det lät bra, jag väljer att tro på dem. Det var bra akustik i kyrkan och från mitt håll lät det helt okej, men det är svårt att veta hur det låter för publiken. Ljudet var extra viktigt i år eftersom allt spelades in, hela konserten hamnar förhoppningsvis på CD till nästa jul.


Lite snö hade bidragit till julstämningen, men man kan inte få allt.
Vi får vara glada om det kommer någon till julafton.

Lillgammal och överbeläst


En heldag i ladan

Jag kom dit kl 12 och åkte hem kl 19, det är vad jag kallar en heldag. Först läste vi igenom manuset till sommarföreställningen Robin in da hood, snart ska ju rollerna delas ut så det gäller att visa intresse. Efteråt var det kulturfik, årets sista på ormen och det hölls i julens tecken. Det var ett fullspäckat schema den här gången. En dam vid namn Berit läste två små noveller hon hade skrivit. Jag läste en hemsk, men rolig tomtedikt. Jag och Simon spelade upp sketchen Hattaffären av Galenskaparna (Simon var expedit, jag var kund och Sofie spelade Kongo, så hon räknas inte). Vi sjöng lite julsånger för stämningens skull också och Julia och Johan spelade upp en liten pjäs som Emelie hade skrivit, Han och Hon hette den. Kvällens final var pjäsen Mormor Gråter av Jonas Gardell (fast vi hade en morfar, det var Arne det). I den spelade jag pubertetssonen.

Allt gick väldigt bra faktiskt, fastän jag inte hade ätit något mer än frukost. Att spela teater verkar vara en bra bantningsmetod, magen fylls av pirr så det får inte plats så mycket mer.


Sofie, Erik, jag, Erika, Arne (bakom granen) och Emelie spelar upp pjäsen Mormor gråter.

Olles kurs i vett och etikett

Här följer enkla anvisningar om hur man ska och inte ska bete sig i min närhet. Det är inga svåra uppmaningar, men på något sätt har en del människor ändå svårt att följa dem.

SÄTT ER INTE PÅ SÄTET LÄNGST UT NÄR FÖNSTERPLATSEN ÄR LEDIG!

Att göra det på bussen är höjden av otrevlighet, ingen tvekan om saken. Då kan man lika gärna ställa sig upp i bussen och skrika: JAG VILL INTE SITTA BREDVID DIG, upprepade gånger. Även om bussen är knökfull envisas vissa med att ta upp två säten på olika vis, att lägga en väska bredvid sig är ett populärt sätt. Att tio andra i bussen är tvugna att stå spelar ingen roll, väskan kan ju absolut inte läggas i knät, en sån tanke. Jag får lust att antingen sätta mig på väskan eller drämma till den i huvudet på puckot den tilhör.

SPOTTA INTE ÖVERALLT!
Är det bara jag som tycker det är äckligt? Vissa har ett ofantligt behov av att spilla saliv här och där hela tiden. Om man alltid producerar saliv i överflöd ska man gå till farbror doktorn! Att gå omkring och behöva akta sig för att kliva i någons kroppsvätska hatar jag. Vissa har till och med mage att spotta snorloskor inomhus, omklädningsrummen i brandbergsskolan är ett exempel. Där vill man bära stövlar, bara för säkerhetens skull. SVÄLJ ERT SPOTT!

UNDVIK ÄCKLIGA KROPPSLJUD!

Jag har sagt det förut, men det tåls att upprepas. Att rapa och fisa är inte det minsta roligt, så håll dem inne. Man utsätter ingen för sånt, hur bra man än känner varandra.
Nyligen tydligen

I naturkunskapen har vi gjort små grupparbeten om olika saker som har att göra med vår miljö. Jag och Anton Ho valde att berätta lite om miljöbränslen och det gjorde vi med hjälp av en powerpoint (som de flesta andra). Redovisningen gick  faktiskt väldigt bra, vi läste inget innantill och då blir det himlans mycket roligare att lyssna på. Vi fick till och med några skratt, det är inte dåligt.
Thomas, Andreas, Burre och Lisa gjorde något helt annat än en powerpoint, de spelade in en film. En film om framtidens ouppmärksammade energikällor. Awesome energy heter den.

Del 1


Del 2

De finns på riktigt!


Den där tomten är inte det minsta glad.

Den här roliga bilden har jag inte hittat på nätet. Den var med i DN för ett år sedan och då klippte jag ut den, för en sån här goding var jag ju bara tvungen att spara. Nu delar jag med mig av det roliga till er, håll till godo.

Kvinnliga komiker

Varför finns det inga bra kvinnliga komiker egentligen? Säg någon som verkligen får er att skratta, för jag vet i alla fall ingen. De är alltid tråkigast i parlamentet och alla andra panelprogram, ingen kan påstå något annat.
Nour El-Refai sa i Robins att manliga komiker borde dra sig tillbaka och släppa fram tjejerna istället, men hur kul skulle det bli? Ju roligare man är desto mer syns man i TV, så är det bara. Att släppa fram tråkiga personer och ge sympati-skratt till dem vinner ingen på. Pia Johansson, Babben Larsson, Petrra Mede, Christine Meltzer och Annika Lantz är alla dötrissta och borde verkligen inte få mer tid att skämma ut sig. Jag tycker det är jättesynd att det inte har kommit någon skojig tjej än, ge henne mycket plats när hon väl dyker upp och skit i tanterna som försöker vara roliga nu.

Sådär, nu har jag bidragit till samhällsdebatten lite grann.


Här har ni ett exempel på hur underhållande de är.

Nya hörlurar... igen

För inte så länge sedan köpte jag ett par nya hörlurar, Koss KEB/24b hette de och de funkade bra... en stund. Först blev det fel på den ena luren och trax efteråt även den andra. Ljudet blev så svagt att jag var tvungen att sluta tänka för att kunna höra vad jag försökte lyssna på. Det är mycket irriterande ska ni veta. Så idag efter teatern gick jag därför till Kjell för att byta dem mot ett par nya. Det gick väldigt lätt (tack för det Kjell), det var bara att visa kvitto och lägga till en hundring för att få ett par av en lite dyrare modell. Jag ville inte ha likadana och ni förstår säkert varför. De nya heter Philips she9700 och jag tror att det är samma sort som Simon har. De låter faktiskt bättre än de förra och sitter skönare i örat med. Det föjlde med ett fodral att stoppa dem i också, så nu kanske det blir mindre trassel. Jag har märkt att det inte fastnar något vax på lurarna heller och det är ruskigt bra, för hur kul är det att pilla bort sånt egentligen?


Jag hoppas att de här håller lite längre än de förra.

RSS 2.0