Olle funderar

Vissa saker går jag och funderar på ibland, saker jag inte riktigt fattar. Jag tänkte skriva ner lite funderingar som jag har haft så att ni kan klura lite åt mig. Om ni har några teorier så får ni kommentera.

Här kommer de:

Varför har navelludd alltid samma färg? Det spelar ingen roll vad det är för färg på tröjan det blir bara olika nyanser av svart eller grått.

När man går på bio så är det altid samma coola bas-röst som säger tuffa saker som: "One man", "Be prepared" eller "What happens if..." i alla trailers innan filmen börjar. Är det verkligen samma kille? Och framför allt, vad är hans årsinkomst?

Ko brukar man ju säga om vissa hon-djur, t.ex älgko och renko. Men kor som vi får mjölk av, vad heter det djuret?

Varför slutar en del hår på kroppen att växa efter ett tag? Under armarna till exempel, hur vet kroppen att det inte ska växa ner till knäna?

Varför handlar 98% av bloggarna här på blogg.se om mode och smink? Är det så himla intressant att det behövs flera hundra av dem? Tänk om vartannat inlägg på min blogg skulle heta "Dagens outfit", och bara innehöll bilder på mig själv från tusen olika vinklar?

Det finns 3d och 2d, men jag har aldrig hört talas om 1d. Går det att få till något i bara en dimension? Ett strek eller?

Är inte alla ämnen naturliga? Allt kommer ju från naturen.

Är det inte lite elakt att ordet "läspa" har ett "S" i sig?

Visst känner man igen sig?

image37

Fatta vilken osis

Här är en tecknings-karta över Bjökö (vårt landsställe) från Tele2:

image36

Gul = GSM (knappt styrfart)
Lila = 3G (Helt OK)
Röd = Turbo 3G (Lagom snabbt)

Den lilla svarta pricken = Sommarstugan

Det betyder att vi måste dra ut i skogen för att kunna surfa i en behaglig hastighet (om vi lyckas få fart på skiten, just nu vill den inte riktigt), det kallar jag osis. Konstigt att det är sån skillnad på hastigheten på en så liten ö, helt ologiskt.

Dax för lite onödiga fakta

Den elektriska stolen uppfanns av en tandläkare.

Sniglar kan sova i tre år.

Meningen: "The quick brown fox jumps over the lazy dog" använder alla bokstäver i alfabetet.

Utan färgämnen är coca cola grön.

Walt Disney var rädd för möss.

Myror sover aldrig.

Amerikanska bilar tutar i tonen F.

Pappa har skaffat laptop :-D

Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile V5535 heter den, vi köpte den på expert igår. Idag köpte vi faktiskt mobilt bredband från Tele2 till den också, men vi måste vänta 24 timmar innan vi kan få fart på det. Det är den första bärbara i familjen, den är så fin så fin. Nu kan man sitta och surfa ute på Björkö, det har man ju drömt om ett tag. Osså kan pappa sitta vid den när jag har tagit över den stationära (och det gör jag ofta). Hoppas bara att det går lätt att fixa iordning allt, jag är trött på datorer som krånglar.
Jag har studerat alla försäljare som vi har pratat med den här helgen (rätt många) och de är verkligen sluga. Om man inte har så pass bra koll en annan så kan man bli lurad. De vill inte sälja billiga datorer, de babblar på om hur mycket man kommer ångra sig efteråt när man inte köper den allra bästa. Sedan vill de teckna dyr försäkring och sälja tillbehör som man "måste" ha. Det kanske vore något att bli, jag kan också blåsa folk om jag vill. En släkting till mig köpte dator för ett tag sen, hon kunde ingenting om datorer och hon ville bara läsa mejl med den. Då lurar försäljaren på henne en värsting-dator som till och med skulle duga till mig. Stackar henne, eller stackars hennes dator som inte utnyttjas.

image34

Södra Latin

I torsdags var det öppet hus på Södra Latin, då passade jag på att undersöka skolan. Det var inte det lättaste eftersom att hela stockholm gjorde precis samma sak. Det var nog lika mycket folk som på T-centralen, man fick helt enkelt armbåga sig fram. Jag (plus mammsen och pappsen) kom en timme efter att det började, kl.18, och nästan direkt mötte vi Josef och hans mamma. De hade redan sett allt och skulle dra hemmåt, jag fattade inte hur de hade hunnit det på bara en timme. Det är ju en himla stor skola. Jag hann inte med allt och jag stannade tills det var slut. Jaja, jag stötte på Sofie från teatern också. Vi pratade lite på teatern idag om skolan, båda tyckte att det var en ganska läskig byggnad. Skelett och uppstoppade fåglar fanns lite här och där och marmortrapporna gjorde också att det kändes lite stelt och kallt.
Jag letade runt efter min kusin Sara ett bra tag och jag hittade henna till slut på översta våningen, hon går sitt sista år på bild och formgivning. Vi pratade en stund om vad hon tycker om skolan (det har vi gjort förut, men det är en annan sak när man befinner sig där) och en hel del om teater-programmet. Det är där jag helst vill gå, men det finns bara 18 platster och i år får hela stockholms län söka. Det blir 32 elever i klassen, de andra 14 är dansare (nästan bara brudar, naajs). Teater-eleverna visade upp en del grejer, bl.a så hade de improvisation. Då spelade de två åt gången och när en annan elev klappade i händerna frös scenen och han/hon bytte plats med en av dem och fortsatte i samma position med en annan scen. Det var riktigt skoj. Killen som spelar "Ville" i "Livet enligt Rosa" var med, han var väldigt bra.
När man söker in ska man läsa upp en monolog och vara med på en lektion med en teater-lärare, det blir nervöst. Jag undrar vilken monolog jag ska ta, det är de här man får välja. Teater-eleverna verkade ha hur kul som helst med varandra, det är väl mest därför som skolan är intressant för mig. Hoppas jag kommer in, intagningsprovet betygsätts 1-20 och läggs ihop med de vanliga betygen. Så om man får full pott blir det 20 x 16, alltså 320 som är precis lika mycket som man kan få på de vanliga.

image33

Swenska tjej- it's the grej!

Måste bara visa den här, jag skrattade nästan på mig!Jag hittade den på Krissis blogg. Tackar , tackar.

Grammatik polisen

Finn ett fel!
image32
Sett i Länna och fotat med egen mobil.

Svenska stjärnor

Peter Stormare, Stellan Skarsgård och Max von Sydow är riktigt häftiga personer. Alla har varit med i stora Hollywood-filmer, alla är jättebra skådisar och alla är från Sverige. De är män att beundra. Det gör jag i alla fall. Ibland dyker de upp i rutan och då är det plötsligt inte handlingen, utan deras insats som är det viktgaste. De har nästan alltid nån skön biroll som de passar perfekt för och i vissa filmer hör man faktiskt lite svenska. Stormare är min största idol, jag hoppas att jag nån gång blir lika bra som honom. Han har spelat: satan (Constantine) ,rysk kosmonaut (Armageddon), illegal ögonläkare (Minority Report), dinosaur-jägare (The Lost World: Jurassic Park) och maffia boss (Prison Break) för att nämna några roller. Hans dag på "Stjärnorna på slottet" var väldigt underhållande och intressant, visste ni att det var tack vare hans trasiga toa som han blev skådespelare på dramaten? Ni måste bara se avsnittet om ni inte har gjort det än.

image29 image30 image31

Harry Potter dockorMinst lika bra som orginalet :-D

Ny skärm

Idag köpte jag en lite nyare skärm till datorn hos mamma, en tjockis från dell på 17". Den är bra mycket smidigare än den förra och eftersom den är svart så passar den bättre ihop med resten av prylarna. Jag gav hundra spänn för den och det är den helt klart värd. Den är från 2002 så antik är den inte riktigt, man behöver inte skämmas för den.

image28
Ungefär så här ser den ut.


Om det ändå var så enkelt

image26

Fria gymnasieskolan

Idag var jag på en informationskväll för Haninge Fria, en riktigt mysig skola. Jag kommer helt klart välja den som första eller andrahandsval, beroende på hur bra Södra Latin kommer visa sig vara när de har öppet hus nästa vecka.
En sak jag tyckte var konstig var att det knappt var några jag kände igen som kom på informationskvällen, det var bara Anton från Sharks som dök upp. Är det inga fler som är intresserade av att se hur eleverna har det på Fria? Tydligen inte. Jaja, jag gick i alla fall dit och det är jag glad över. Skönt att det finns en bra gymnasieskola i närheten (Fredrika Bremer verkar inte vara det), att behöva gå upp en timme tidigare varje morgon för att åka bus och pendeltåg är ju ingen hit.
Fria är som ni förstår en friskola och det finns både för- och nackdelar med det. T.ex. så finns det ingen skolmatsal men istället får man kuponger som är värda 20kr varje dag. De får man spara osså kan man äta ute 2-3 gånger i veckan, de andra dagarna kan man värma egen mat i en av skolans microsar (hur säger man micro i plural?). Man vänjer sig efter ett tag så jag är inte säker på om det är en nackdel eller inte, skolmat är ju oftast ändå ingen höjdare. Det förekommer mycket utflykter till museum och föreläsare hälsar på iband. Det finns datoren överallt på skolan (något jag uppskattar) och eleverna verkar ha det kul när de pluggar. En himla bra skola helt enkelt. Den första som tipsade mig om Fria var min tyska-lärare Linda, tack för det, hon har varit både elev och lärare på skolan så hon om någon vet hur bra det är.

Kika in på deras hemsida en stund vettja.

Ny kategori

Nu har jag tagit mig friheten att skapa en ny kategori här på min lilla blogg, den har jag valt att kalla "Visste du att...". Där tänkte jag skriva helt onödiga fakta om lagom intressanta saker, hoppas det blir till belåtenhet. Jag tror att jag ska inviga den nu på en gång med att berätta det här:

När du nyser stannar alla kroppsliga fuktioner, inklusive hjärtat.

...och det här:

Det är omöjligt att slicka på sin egen armbåge.
75% av de som läser det här kommer att försöka slicka på sin armbåge.

Visste du det?

Teater igen!

Jippi, idag började den nya teaterterminen!
Det är skönt att vara tillbaks på Ormen nu, ledighet är bra men utan teater klarar man sig inte nån längre tid. Den här gången tror jag att det kommer bli en skitbra föreställning, vi spånade massor idag och vi har en hel del bra ideér. Vi tänkte satsa på en mer allvarlig pjäs, det var ett bra tag sen och det känns som att det är dax nu. Själva handlingen är inte helt klar men vi har ju bara träffats en gång så den kommer väl. Vi har i alla fall hittat på roller år nästan alla, det ska utspela sig på ett sjukhus så det finns många att välja på. Jag ska vara läkare och det är inte fy skam ska ni veta.
Krissi som slutade förr-förra terminen är tillbaka nu, hennes dans krockade tydligen med teatern förut men nu hinner hon med både och. Vilket jag är tacksam över, det är kul att ha henne tillbaks.

Frets on fire

Jag har hittat en rätt kul och helt gratis Guitar Hero-klon ute på nätet som heter "Frets on fire". Den ser ut så här:

image25

Det tar en stund att få in snitsen, men när man väl har det så är det ett riktigt kul tidsfördriv. Man håller tagnentbordet precis som man skulle ha hållit i en riktig gitarr och spelar på F1- till F5-tagnenterna samtidigt som man håller enter-tagnenten nere. Som ni säkert redan har fattat så går det ut på att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle.

Ladda ner det här och börja lira.

Hårdrock

Jag har nästan glömt bort att jag har en musikkategori här på bloggen, det är väl dax att tipsa er om lite bra låtar nu så ni inte tror att jag har slutat med det. Den här gången blir det de i stort sett enda hårdsrocklåtarna som jag verkligen gillar, "Enter Sandman" med Metallica och "It Snows In Hell" med Lordi. De flesta andra låtarna av samma slag innehåller bara skrik och oväsen, men de här två är riktigt najs. Lyssna framför allt på trummkompet i "Enter Sandman", grymt snyggt och jättekul att spela.

Metallica-Enter Sandman


Lordi-It Snows In Hell

Första skoldagen

Hur länge har jag varit ledig egentligen? Det känns som ett bra tag, men det är tydligen bara tre veckor. Den allra sista terminen på Brandbergsskolan har börjat och nu är det allvarligt, nu gäller det att sköta sig. Den här terminen anar jag kommer bli rätt jobbig, mycket som händer. Gymnasieval, nationella prov, soare med klassen (jag ska ta hand om sketcherna), hemkunskap (det hade vi inte förra terminen) och ett band som ska bildas i brukspelet. Det känns ända skönt med lite skola nu, man vill ju inte bli allt för slö och man saknar sina vänner mer än man tror. Jag är väldigt nöjd med den första dagen i alla fall. Hoppas den blir lika kul imorgon.
Apropå ingenting så har vi digital-tv här hos pappa nu. Han är lite svag för trevliga telefonförsäljarinnor så nu har vi 27-kanaler. Trean och Sexan ingick inte i paketet så de får man titta på inne i mitt rum (där är det fortfarande kabel-tv), det känns lite tråkigt men vad gör man. Något som är kul med digital-tv:n är att man kan läsa om programmet man tittar på och läsa hela tablån direkt på burken, det kunde man inte förut.

Ett kilo mjöl!

Haha, helt klart det bästa från serien "Grotesco"!


Lite sexistiskt kanske, men helt sant...

image24

Rapport om Borås

Ja nu får jag väl berätta om mitt jullov lite mer ingående. Som sagt så åkte mamma och jag ner till släktingar i Borås en vecka, det är alltid skönt att komma bort lite så man känner att man är ledig. På centralen var det ovanligt få människor att knuffas med (en välkommen överraskning), alla åkte väl bort till släkten innan jul. Tågresan tog väldigt lång tid, vi åkte varken X2000 eller den korta vägen ner (det förlorar man två timmar på) men jag överlevde.
Själva vistelsen var betydligt roligare. Det faktum att mina kusiner äntligen har skaffat bredband kan ha en del att göra med det, modem är inge kul. En fyrhjuling har de också hunnit få sen sist, rätt liten men asball. Att fräsa runt med en sån på åkrarna är inte helt fel. Daniel följer sin kusins (alltså mina) fotspår och tar trummlektioner nu, de har ett lånat set i källaren som vi bankade en del på. Hoppas han blir bättre tills nästa gång jag hälsar på, då kan vi battla, hehe. På nyårsdagen gick vi på bio och såg "Arn", den var faktiskt bättre än jag trodde. Inte riktigt så bra så jag tänkter ta mig igenom böckerna men ändå. De sista dagarna på lovet var jag i Göteborg hos min morbror och hans fru (resten av familjen spenderar inte så mycket tid hemma längre, det flesta är redan utflyttade), vi gick på universeum en av dagarna. Ett riktigt häftigt ställe, gå dit nästa gång ni åker till Göteborg vettja. Sen var det dax för hemfärd, med X2000 den korta vägen tack o lov. När jag kom hem var jag helt slut men lyckades ändå inte somna förrän kl. 01:00 på natten (man får dåliga vanor på lov).

Tebaks

Så där ja, då var man hemma igen.
Lovet är slut, skolan drar igång och allt är som vanligt.

RSS 2.0