Backup


Facebook

Nu har jag skaffat facebook som alla andra i världen. Min syssling tvingade mig när han kom och hälsade på, och då gick det inte att protestera. Han är ju soldat för Guds skull, vem vet vilka kontakter han har. Han kunde ha låtit kidnappa mig i sömnen och fört mig till någon underjordisk ubåts-bas i ryssland som krigsfånge. Jag kan bara tänka mig. Ni fattar ju att jag var tvungen att lyda, så nu får jag väl försöka förstå vad som är så roligt med facebook (ni kan kanske lämna en kommentar och berätta för mig). Nu måste ni hur som helst adda mig som vän, annars skickar jag min syssling på er. Han kan vara ganska användbar ibland, hehe.


Onödigt vetande

En vuxen giraffs spark är så kraftfull att den kan halshugga ett lejon.

När kvinnor har mens krymper deras långfinger. Ingen vet varför.

I filmen "När lammen tystnar" blinkar aldrig Hannibal Lector.

45% av amerikanarna vet inte att solen är en stjärna.

Tre år av ditt liv spenderar du på toa.

Kvinnor blinkar dubbelt så mycket som män.

Det behövs bara tre kilos tryck för att riva av ett öra.

Det finns fler grisar än människor i Danmark.

Det finns en miljon myror för varje människa i världen.


Flash nedladdning någon?

Nu ska jag bjussa er på en riktigt smart grej, nämligen en möjlighet att ladda ner filmer från youtube och liknande sidor. Allt ni behöver göra är att kopiera adressen till videon och klistra in den i fältet här nedanför. Då börjar videon att laddas ner som en flv-fil, kanske inte världens bästa format men ingenting som inte videospelaren vlc klarar av (den kan ni ladda ner här till höger). Ett tips på en film som är värd att ladda ner är den här.


Eoin ColferEoin (uttalas Owen) Colfer är min absoluta favorit-författare. Hans böcker är de bästa man kan tänka sig och jag älskar varenda en av dem. Jag har varit trollbunden ända sedan jag hittade den första Artemis Fowl-boken på bok-rean för några år sedan. De bäst spenderade 50 kronorna i mitt liv, helt klart. Jag älskar humorn i allt han har skrivit, man vill bara ha mer och mer. De är också så vansinningt spännande att man knappt kan lägga böckerna ifrån sig. Jag blir överlycklig när jag ser att en bok har blivit översatt och kommit till Sverige. Då köper jag den på en gång, oavsett pris. Just nu håller jag på med hans senaste bok "Aeronauten" och den är minst lika bra som jag förväntade mig. Alldeles nyss kom även den sjätte Artemis Fowl-boken på engelska: Artemis Fowl: The Time Paradox, hoppas att översättaren skyndar sig bara.Artemis Fowl, Artemis Fowl: Det Kalla Kriget, Artemis Fowl: Evighetskoden, Artemis Fowl: Slipad Opal, Artemis Fowl: De Försvunna Demonerna, Cosmo Hill: Parasiterna, Mellan Himmel Och Helvete och Aeronauten.
Läs dem!

Jag ser och vet allt


Det går bara inte

Den här sommaren har jag bestämt mig för att få lite färg, nu måste det väl ändå vara min tur att komma till skolstarten som en pepparkaksgubbe. Jag är nästan likblek över hela kroppen, underarmarna är enda undantaget. När jag har solat syns det på kvällen innan jag går och lägger mig, då ser det ut som om jag rodnar med hela överkroppen. Morgonen efter är jag däremot lika blek som innan jag solade. Antingen är jag blek eller helt sönderbränd, det finns inget mitt emellan. Mitt pigment är nog inte det bästa, men jag är ju inte riktigt rödhårig som alla andra tycker. Mitt hår är faktiskt ljusbrunt, så det så. Borde inte jag kunna få färg då? Jonte, Benne och Simon kommit hem från Trosa nu också, det ser ut som att Simon har varit i Kenya i en vecka, inte Trosa. Han blir lätt brun han. I kväll ska jag till Bea för att träffa vårt lilla gäng igen. Jag, Jonte, Simon, Sara K och Bea blir det (Sara B och Benne kunde inte de här gången). Vi får väl se vem som är brunast.


Time Out


Designen ändrad

Tadaa! Jag har känt att det har varit dax för en ny design ganska länge, och nu blev det av. Jag är dock inte helt färdig än. Det behövs fortfarande en del finputsning, men jag kunde inte vänta med att lägga upp den. Det här med kodmallar är inte helt lätt, man måste prova sig fram länge innan det blir som man vill, men när det väl blir det så är det hur kul som helst! Lämna gärna en kommentar och säg vad ni tycker om min nya stil.

Uppdatering: 56 minuter senare blev designen fullständigt färdig.


Den gamla designen har gjort sitt.

Nya program

Som ni förhoppningsvis redan har märkt så har jag en liten lista med windows-program här på bloggen. Den finns under rubriken "Länkar" här till höger och alla programmen är helt gratis. Nu har jag fräschat upp listan med några nya program som jag rekommenderar, så nu finns det hela 19 stycken som ni borde ta er en titt på. Jag använder i stort sett alla och vissa skulle jag aldrig klara mig utan. De sex jag har lagt till är: 7-zip, Audacity, Foxit Reader, Gadwin PrintScreen, Openoffice och Opera. För att välkommna dem till familjen är det väl bäst att ge dem en lite noggrannare beskrivning än de som kommer upp när man håller pekaren över deras länkar.

7-zip
Ett komprimeringsprogram som man använder när man vill packa upp eller ner en fil. Nerpackade filer tar mindre plats än uppackade så det är praktiskt när man t.ex. ska skicka dem via mejl. De vanligaste komprimeringsprogrammen är Winrar och Winzip, men de kostar pengar.

Audacity

Ett program som redigerar ljudfiler. Det är väldigt bra om man t.ex. vill använda en bit av en låt som ringsignal. Det är bara att klippa och klistra. Man förstår ganska snabbt hur det hela fungerar.

Foxit Reader
En snabb och smidig PDF-läsare som man använder för att öppna PDF-dokument (de finns lite här och där på webben). Nästan alla använder Adobe Reader istället, men det är ett otroligt segt och stort program.

Gadwin PrintScreen
Ett program som är smidigt att ha när man tar skärmdumpar (bilder på skärmen). Man får betydligt fler finesser än de som ingår i windows eget verktyg. Man kan t.ex. spara bilderna man tar direkt, och i en mängd olika filformat.

OpenOffice
En kontorssvit som är väldigt lik Microsoft Office, men gratis. Om du redan har Microsoft Office så finns det ingen anledning att byta, men att gå och köpa ett exemplar för tusen spänn är inte smart. OpenOffice kan t.o.m spara dokument i samma format så att folk med Word kan läsa dem.

Opera
En vädigt bra webbläsare som på vissa punkter är mycket bättre än min lilla älskling (firefox), men när jag använder den ett tag så hittar jag alltid brister som får min att byta tillbaka. Jag har båda för att ombyte förnöjer. Opera har fler funktioner än firefox från början, men firefox kan man ge hur många som helst med hjälp av tillägg.

Nooo!


Bankbesök

Idag fick Nordea fint besök, min mor och jag tittade in som allra hastigast...i två timmar. Vi skulle äntligen se till att mitt studiebidrag hamnade där det skulle, alltså på mitt konto, inte mammas. Visserligen så kommer det inte förrän i september, men jag har länge velat ha barnbidraget i egen ficka (det känns ju bättre att ha koll på sina egna pengar själv). Vårt nummer i kön blev 197 och gissa om jag har stirrat mig blind på den siffran idag. När vi tog lappen var det 142:ans tur så det var bara att vänta 55 nummer. Medelhastigheten var väl kanske ett nummer i kvarten eller något i den stilen, men efter nästan två timmar var det vår tur. Då ordnade vi så att pengarna skulle dras från mammas konto varje månad, för att få dem direkt från CSN gick inte. Jag får vänta tills artonårsdagen för det. Vi tog en liten sväng i centrum också, där hittade vi en ny kalender till skolstarten. Jag är lite kräsen när det gäller sånna, men det blev samma modell som jag hade sist. Det fanns bara ett exemplar kvar av dem och datumet den började på var idag. Det var lite lustigt.

Den sista september kommer det, mitt första studiebidrag.

Olle svarar

Har du åkt moped någon gång? Jupp, jag fick prova Mattias en gång när jag var i Trosa och på landet har vi en flaka.
Har du busringt någon gång? Jag brukar mest vara den som blir busringd.
Kan du tänka dig att hoppa bungy-jump eller fallskärm? Näver, det kan inte vara roligt.
Chips eller popcorn? Popcorn
Har du rökt jordnötsskal någon gång? Går det ens?
Apelsin- eller äppeljuice? Apelsin
Favoritchoklad? Mörk eller med nötter.
Har du vunnit en prispokal någon gång? Nepp
Är du bra på matlagning? Det kan jag inte påstå.
Klarar du att tanka själv? Kanske, men jag har aldrig provat.
Tror du på kärlek vid första ögonblicket? Aaa, det är fullt möjligt.
När besökte du ett sjukhus senast? När farmor opererade sig, det var nog ett halvår sedan.
Skulle du kunna tänka dig att delta i en dokusåpa? Det beror på vilken.
Vilken årstid tycker du bäst om? Våren
Brukar du sjunga i duschen? Oja, det är en obligatorisk rutin på morgonen.
Laddar du hem musik och film från internet? Ehm...inga kommentarer.
Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor? Spara, sån är jag.
Tänker du mycket på ditt utseende? Inte mer än de flesta.
Är du mörkrädd? Ja, men inte lika mycket som när jag var mindre.
Tycker du om matte? Bara när det går bra, men det gör det sällan.
När går du upp ur sängen en typisk helgmorgon? Halv tio skulle jag tro.
Har du fuskat på ett prov? I andra klass, men fröken kom på mig.
Har du piercing? Nej
Läser du ofta böcker? Det tycker jag nog.
Vad slösar du mest pengar på? Jag slösar aldrig, jag är ekonomisk (och snål).
Vill du gifta dig? Ja
Vill du ha barn? Javisst, men inte fler än lagom.
Har du någon gång skadat dig allvarligt? Nej, jag är försiktig av mig.
Gillar du att dansa? Nää
Är du flygrädd? Inte det minsta.
Tror du på ett liv efter döden? Vet inte
Biter du på naglarna? Tyvärr
Är du beroende av något? Datorn är det svårt att klara sig utan.
Vilka internetsidor besöker du varje dag? IDG, Filehippo och Blogg.se
Höger- eller vänsterhänt: Höger
Favoritgodis: Riesen
Är det nåt du inte äter: Levande älgar, sju år gammal zucchini och tomater förstås.
Saft eller alkohol: Saft
Längd och vikt: 183cm och 70kg
Hur många kuddar sover du med: Zwei
Favoritväder: Ljumma sommarkvällar.
Bästa film: Jag måste nog säga Titanic, den är helt underbar.
Är du kittlig: Japp, på vissa ställen.
Bästa bok? Sista Harry Potter-boken
Om du fick välja en superkraft, vad skulle du välja? Att kunna göra sig osynlig, då kan man smyga sig in var som helst.
Tänker du någonsin tatuera eller pierca dig? Nepp
Gungar du på stolen? Bara under ovanligt tråkiga lektioner.
Vilken hand håller du gaffeln i? Vänster
Är du rädd för blod? Stora sår kanske, men bara blod är inte så farligt.
Saltar du på maten? Näe
Gillar du att sjunga? Aspelut
Anser du att du är stark? Nepp, inte alls.
Vad gör du om du får hicka? Jag väntar på att det ska gå över.
Röker du? Nej
Snusar du? Nej

Hipp hurra

Igår blev mamma 52 och det firades med buller och bång av mig, pappa, farmor och farfar. Av mig och pappa fick hon en soda streamer, något som hon verkligen behöver. En patron skulle visst räcka till 60 liter, så hon lär ju behöva byta dem sisådär två gånger om dagen. Hon är väldigt törstig min mamma, men nu slipper hon konka på flaskor från ica i alla fall. För en gång skull så bjöd vi inte på räkgratäng, istället satsade vi på köttfärspaj och den blev riktigt god. Fikat efter pajen stod faktiskt jag en del för, jag hade bakat chokladbollar och sockerkaka (det var kul men jag kände mig en smula tantig) och mamma hade gjort jordgubbstårta med maräng. Pappa var vansinningt poppis under kvällen, för hans mobiler plingade hela tiden. Han fick reda på att någon hade vunnit budgivningen om huset. Det var ju bra att någon ville ha det, men det vore kul att se vem det är.


Sagan om de BannlystaHaha, jag älskar Gandalfs kommentar i slutet.

Biobesök

Igår gick jag och Fanny på bio tillsammans, vi såg "Mamma Mia" på Sergel (för brandbergen dög inte den här gången). Den var helt okej, men jag hade ganska höga förväntningar. I börjar var den alldeles för tjejig och de flesta låtarna lät bättre som orginal. En trea av fem kan den få av mig, musikalen var helt klart bättre. Jag hade för ovanlighetens skull bokat biljetter innan och de skulle man hämta ut en timme innan filmen började, alltså klockan två. När vi kom dit hade vi hela fem minuter till godo, om det hade varit lång kö så hade vi kanske inte hunnit. När vi köpte våra biljetter så la vi till en tia var för att få gå på tre filmer till för halva priset i sommar (men bara måndagar till torsdagar), det tänker jag verkligen uttnyttja. Det finns några som jag gärna vill se ("Wall-E" framför allt). I salongen satt det nästan bara pensionärer, tydligen så är det inte så många i min ålder som gillar ABBA. Bara några platser ifrån oss satt Jenny från Ormteatern, hon går inte i min grupp men hon hjälper till lite överallt när det behövs. Det var väldigt otippat att stöta på henne, men ganska kul. Om Fanny inte hade varit så bra på att hitta i stan som hon var så hade jag inte varit hemma än, och till sergel hade jag inte tagit mig heller. Hon var min gps. Vi var borta i fem timmar och på dem hann mamma ringa inte mindre än fyra gånger...Fannys mamma lämnade däremot henne ifred. På pendeln hem plågade jag Fanny med att nynna "Our last summer" en hel del, men det fick hon tåla tycker jag. På hendenterminalen mötte vi först Sara, sedan Johan och till sist Linn. En mini-klassträff. Johan och Linn skulle visst till allsång på skansen och Sara var på väg hem från sin killes lanställe. Idag ska Sara, Simon, Jonte och jag träffas hemma hos Jonte, och där har jag aldrig vart förut.


Mina stackars fingrar

Varför kan jag inte bara lämna dem i fred? Det finns knappt några kvar. Jag biter och pillar hipp som happ och när jag väl börjar så är det omöjligt att sluta. De blir fula när jag biter och då försöker jag åtgärda det genom att bita mer. Smart va? Ibland biter jag så mycket att det gör ont, både på naglarna och nagelbanden. Jag har faktiskt inte klippt dem sedan lågstadiet...de hinner nämligen aldrig bli så långa. Det är nästan ett handikapp. Jag kan varken använda fällknivar, skrapa bort prislappar eller ge någon fingret utan att skämmas. Vad är det som får mig att bita? Är det en uråldrig instinkt från tiden innan nagelsaxen uppfanns? Det måste vara något sånt. Jag funderar på att vira ett plåster om varje nagel för att skydda dem, mest för att frestelsen kanske inte blir så stor då. Jag undrar hur lång en nagel ska vara också? När är det dax att klippa? De får inte vara överdrivet långa heller, det ser inte bra ut på varken killar eller tjejer. Jag gillar inte när tjejer använder nagellack förresten. Det ser bara onaturligt ut. Sluta med det flickor och visa upp era fina naglar som de är.


Linn Linn Linn Linn Linn Linn

Linn gjorde ett helt inlägg tillägnat bara mig på sin blogg, så nu är det enda rätta att göra samma sak för henne.Vassego Linn. Puss, puss på dig.

Browsers being bitter


Den sista Harry Potter-boken är läst!

Jaaa! Alla frågor är besvarade och säcken är ihopknuten! Harrys äventyr är nu över för min del.

Det var helt klart den bästa i serien, omöjlig att lägga ifrån sig. Omslaget är väldigt nött och slitet nu, för jag läser tydligen väldigt våldsamt nuförtiden. Det går inte ens att se vad som står på baksidan längre, men det är insidan som räknas. Det kändes som att jag var den absolut sista som inte hade läst den avslutande boken, de flesta läste den ju så fort den kom ut på engelska...och det var ett helt år sedan. Nu är jag inte lika utanför längre, men det tog ett bra tag att läsa om hela serien. Det gjorde jag för att komma ihåg allt som hänt, men det hade räckt med att bara läsa om femman och sexan. Jag har varit livrädd för att någon skulle berätta vad som hände i den sista boken av misstag, för då hade hela min barndom förstörts. När jag höll på med den femte boken för första gången så var ju Benne snäll nog att avslöja en sak som han inte borde ha gjort, han är fortfarande inte riktigt förlåten för det. Nu ska jag läsa tunnare böcker ett tag och sedan blir det Guldkompassen skulle jag tro.


Det hade vi ingen aning om

Kvinnorna som tillhör Tiwi stammen i södra Stilla Havet gifter sig vid födseln.

När Albert Einstein dog så dog hans sista ord med honom. Sjuksköterskan vid hans sida förstod inte Tyska.

St Patrick, Irlands skyddshelgon, var inte irländare.

Lansen upphörde att vara ett oficiellt stridsvapen i den Brittiska armén 1927.

Johannes var den enda av de tolv Apostlarna som dog en naturlig död.

Många sjömän brukade ha guld-örhängen på sig för att ha råd med en riktig begravning om de dog.

Vissa väldigt Ortodoxa judar vägrade att tala hebreiska, de trodde att det språket var reserverat till bara Profeter.

En sydafrikansk apa blev en gång belönad med medalj och befodrad till korpral under det första världskriget.

Idag händer det grejerFör det första så släpptes iPhone idag! Här är en film från insläppet till telias huvudbutik i Stockholm om ni är intresserade (för övrigt så är mannen som pratar med kvinnan som filmar min och pappas nyinflyttade granne på myrmalmsringen, han jobbar nämligen på Macworld). Jag har bestämt mig för att köpa en iPod Touch istället för en iPhone, men jag tänker inte göra om misstaget jag gjorde när jag köpte iPoden jag har nu. Bara någon månad efter det kom billigare och bättre modeller och min blev genast gammal. Nu kommer jag att vänta tills iPod Touch uppdateras och får ett bättre pris, antagligen redan til hösten. iPod Touch är ju redan ett år gammal när man tänker efter, jag skrev ju om den redan i mitt andra inlägg här på bloggen.

En annan sak som händer i dag är att Mamma mia filmen har premiär, den måste man bara se (fast inte i dag). Det verkar vara en sån film som får en att le en hel vecka efteråt. ABBA, ABBA, ABBA...

Vad ska jag hitta på i dag då? Jag ska läsa så mycket jag bara kan i den sista Harry Potter-boken (man kan inte lägga den ifrån sig) och sedan ska jag i väg på konfirmation. Den är först imorgon men det är en bra bit dit (kommer dock inte ihåg vart vi ska). Det är Erika i Katrineholm som ska firas, hon är på läger och själva gudstjänsten ska tydligen hållas där. Pappa och jag ska sova i ostkupan. "Man ska ha husvagn..."

Tragedy

En bra låt med Bee Gees.


Campingtur

Nu vet vi att det går att sova i vår lilla ostkupa, helt utan att behöva ligga dubbelvikt dessutom. Pappa och jag tog en sväng till Muskö och låg där ett par nätter vid vårt blivande garage (exotiskt värre). Där fixade vi med trädgården (som mest liknade en urskog) och bekantade oss med omgivningen. Vi spanade in hur långt det var till alla närliggande badplatser och annat som man vill veta. Jag upptäckte två rutchkanor som jag kände igen från Båtsmansskolan, undrar hur de har hamnat där. Jag är bombis på att det var dem. Den ena stod på en brygga och den andra mitt i skogen vid en lägergård, mysko tycker jag. När vi kände att det var dax att åka vidare så drog vi till Mariefred. Där sov vi en natt på en camping och åkte ånglok på en muséejärnväg (som ett stort, gammalt leksakståg) och hej vad det gick, 30km i timmen...minst. Men det är rätt kul att ha varit med om det. Campingen låg alldeles vid mälarens strand och vår lilla husvagn stack ut rejält från mängden, den är så liten och söt. Något som verkligen var smart var campingens toaletter. I vanliga fall är det inte alls trevligt. Man brukar höra mer än man vill från de andra båsen och tvärt om. Så var inte fallet den här gången. Rummet var istället fullt av hög musik från radion, underbart. Vi skulle vara ute från campingen före klockan tre, annars fick man betala för en natt till. Vi kom till bommen i god tid...sisådär två minuter i. Det var kul med vårt lilla äventyr men det känns bra att vara tillbaka. Idag köpte mamma en ny mobil för övrigt, en Nokia 1600. Det var verkligen på tiden. Den förra behövde laddas typ två gånger per dag. Jag köpte två nya böcker också: "Ett ufo gör entré" av Jonas Gardell och "Aeronauten" av Eoin Colfer (min favoritförfattare). De ska jag läsa när jag är färdig med alla Harry Potter-böckerna (jag ligger på sexan än så länge). Jag längtar verkligen till att få läsa den sista nu.

Kom och köp

I går var mäklarna här för att ta bilder och redan nu ligger de uppe på nätet. Pappa och jag slet som djur in i det sista med att "homestajla" här inne och jag tror att vi lyckades få stället snyggt till slut. Ta en titt på bilderna och döm själva vettja. Mäklarna var trevliga, men lite väl petiga när bilderna togs (men det är väl bara bra antar jag). Det har aldrig varit så tomt som nu, på diskbänken märks skillnaden som mest, nästan allt skulle bort därifrån. Jag bad dem att photoshoppa lite också, att göra tv:n platt hade ju faktiskt inte skadat. Men det gjorde de visst inte. Nu tar vi ändå semester från flytten en stund, vi måste ju få prova vår lilla husvagn snart.

Undrar ni förresten varför sovhytten inte är med på bild? Det gör inte jag. Där slängde vi in grejer non stop för att bli av med dem.


RSS 2.0