Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

Nu har jag två glada nyheter att förmedla. Den första är att förkylningen har besegrats och den andra är att den nya versionen av ubuntu kom idag. Jag var inte sen med att uppdatera och allt flöt på riktigt bra, rejält mycket snabbare än förra gången. Jag har ju skaffat snabbare internet sedan dess och det är jag glad över. Förut tog uppdateringen hela natten och nu var det klart på ett par timmar. Jag märker ingen större skillnad på systemet, men inget har blivit sämre i alla fall. Många av de installerade programmen är uppdaterade och jag har fått fler effekter att leka med, annars är det mesta som förut. Det gick rykten om att designen skulle ändras väldigt mycket, men det hann de väl inte med. Det får bli till nästa gång, det vill säga om sex månader. Jag får väl vara nöjd med det som har hänt under huven tills dess. Om ni skulle ha lust att läsa om fler nyheter får ni gå in på IDG eller Ubuntu Sverige.


Övertydlighet


Nu är jag ordentligt förkyld

Aa... Aa... Aa... Atschoooo!!!
F'låt så mycke, men jag mår inte riktigt bra just nu. Det började med lite halsont och nu känner jag mig döende, flera tusen näsdukar har nog gått åt vid det här laget. Min näsa är röd som en brandbil och öm som en... en... kvinnas beröring... typ. Det är verkligen ingen hit att vara sjuk inte, jag har faktiskt inte tid med det mycket länge till. Jag har saker att göra på fredag och lördag ska ni veta. På fredag ska jag spela improvisationsteater i kulturhuset med gruppen Ad lib. De ville ha med några skådespelare från ROJ och Ormen så både jag och Simon ska dit. Jag har aldrig varit så nervös inför något i hela mitt liv, men jag ska göra det. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt, men det är det verkligen. Vi som ska vara med träffades i ladan förra tisdagen för att få reda på hur allt skulle gå till och då insåg jag hur jobbigt det var. Man måste ju vara kvicktänkt som bara den och sen ska det man hittar på vara bra också. De tre personerna i Ad lib är otroligt bra på det de gör, två av dem är t.o.m med i Tack Gode Gud på fyran. Kom till kulturhuset kl 18:00 på fredag om ni har lust att se oss, det kostar en liten slant men det är det säkert värt.
Dagen efter är det halloweenfest hos Erika och jag har inte skaffat någon utklädnad än (Buttericks hade inget bra och vart går man annars?), i värsta fall får jag gå naken och säga att jag är utklädd till nudist. Det skulle nog liva upp stämningen.


Det här visste ni väl inte?

Det skulle behövas 1,2 miljoner myggor som biter samtidigt för att tömma en människa på allt blod.

Barbies föräldrar heter George och Margaret.

Mjölk från åsnor är mest lik mjölk från människor.

Män får hicka oftare än kvinnor.

LASER är ett akronym för Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

Människohår är nästan oförstörbart, bara eld kan förstöra det.

Dromedarer kan dricka 100 liter vatten på bara 10 minuter.

Allt skräp som dumpas i världens hav varje år är tre gånger tyngre än fisken som fiskas upp.

70% av de fattiga i världen är kvinnor.

Half-Life 2

Idag har jag gjort något som jag inte gör ofta, jag har dödat folk. Inte på riktigt förstås (det hade varit dumt), men på datorn. Jag har tagit mig an spelet Half-Life 2, som jag tror att jag fick förra julen. Anledningen till att det inte blev av förrän nu är att jag hade tänkt att klara av ettan först, bara för att ha hängt med i storyn från början. Ettan slutade dock att vara rolig när jag fastnade vid ett ovanligt stort och fult monster, så jag har faktiskt inte varvat det än. Istället läste jag efter ett tag vad som hände i spelet på wikipedia för att inte vara helt lost i tvåan. När jag slutade med ettan började jag spela över nätet med andra människor, både i Half-Life och Counter-Strike innan jag försökte mig på tvåan för första gången. Då gick allt rätt segt, det hackade och då hade jag ingen lust att spela vidare direkt. När jag däremot startade spelet igår ville det defragmentera spelfilerna för att få bättre prestanda och det tillät jag självklart. Efter det flöt allt på bra och nu har jag kommit en bra bit in i spelet. Det är en otrolig skillnad på grafiken om man jämför med ettan, den kom 1998 och tvåan kom 2004 så det har hänt en del på den fronten. Nu fyra år senare är det självklart ännu bättre, men fyra år gammal grafik duger bra åt mig. Skönhet är ett plus, men jag är nöjd om spelet är snabbt.
Jag brukar som sagt sällan hålla på med skjutspel, men Half-Life-spelen har ju fått så många priser att de bara måste upplevas. De är minst sagt välgjorda och det är inte bara att skjuta minsann, man måste tänka också. Det gäller att hitta vägen man ska ta och göra den tillgänglig på något sätt, det är precis lagom svårt. Man känner sig duktig när man lyckas göra rätt, och det gör man alltid till slut. Det är ett riktigt bra tidsfördriv helt enkelt. Det känns dock nästan lite för verkligt då och då, jag är nära att få hjärtklappning när fienden plötsligt dyker upp bakom ett hörn.


Klicka på bilden för att se hur spelet ser ut.

Mor i skutanGalenskaparna vet vad humor är!

Massmediaprojektet är över

Det var det. I en hel vecka har vi inte haft några vanliga lektioner alls, vi har bara ägnat oss åt att förstå hur det är att jobba på en tidning. Vi har besökt DN, haft föreläsning med två journalister och gjort vår alldeles egna tidningsframsida. En ganska kul, helt läx-fri vecka som nu är slut. Alla ettor har varit indelade i smågrupper och jag var tillsammans med Karin, Sebastian, Frida, Karolina och Louise. Vi har jämfört hur samma nyhet presenteras i olika världsdelar, lärt oss vad en bra källa är, diskuterat vad man får och inte får publicera och till sist gjort en tidningsframsida. Vi tog emot nyheter direkt från TT och sållade i alla telegram för att få fram det viktigaste (det var själva uppgiften). Det absolut roligaste var att hitta på skojjiga rubriker, jag blev hes av alla skrattanfall. Vår framsida blev hur bra som helst, men den vann inte tävlingen. Grupp 7 i 1c vann och de fick biobiljetter. Vår var för lik en kvällstidning enligt Steven (och det skulle den inte vara). Jag får ta mig en titt på vinnarnas framsida efter höstlovet, jag undrar vad de gjorde som inte vi gjorde.
 

Nya hörlurar

När man vill lyssna på musik under resan till och från skolan duger inte mina Koss Porta Pro. De släpper in för mycket ljud så att man måste skruva upp volymen till max, vilket inte är så bra för öronen. En annan nackdel är att alla runt omkring hör vad jag lyssnar på eftersom det läcker ut minst lika mycket ljud som in. Den bästa lösningen på problemet är in-ear-hörlurar, de sätter sig inne i hörselgången och stänger ute allt oväsen. Sånna har jag skaffat nu och modellen jag valde blev Koss KEB/24b, än så länge är jag väldigt nöjd med dem. De låter bra och det är ju viktigast. Att något så litet kan kosta 300 kronor känns konstigt, men vill man ha bra grejer så måste man nog punga ut med en del. De kommer hur som helst att passa finfint med en iPod Touch.


Så såg modellen ut förut, men nu är de metall-färgade istället.

Falsk-fjärtar

Som alla vet är jag något av en expert på att fisa med händerna, men den här killen är en aning vassare. Anton och jag får öva lite till om vi ska kunna starta en prutt-orkester tillsammans.


Kulturfik i helgen

Det är ofta full rulle nere i teaterladan och den här söndagen var inget undantag. Då var det kulturfik, mitt första faktiskt. Då spelade vi upp "Karim", Gregors monolog och "Friaren" som Gregor också hade skrivit. Jag var med i "Friaren" (jag var självaste friaren) tillsammans med Julia och vi spelade sist. Jag tror att det gick rätt bra, replikerna satt åtminstone. I "Karim" spelade Simon (han var Karim), Erika, Arne och Julia (hon fick två roller hon). Den gick också finfint att spela upp. Gästerna fick äta soppa medan vi spelade och paj till efterrätt. Pappa, mamma, Isa, Dani, Anton, Lisa, Linnéa, Carolina och Sofie kom för att titta men alla orkade inte vänta på pjäserna. Jag trodde de skulle börja vid fyra men det dröjde en rejäl stund och många kroknade, i alla fall Carolina, Sofie och Linnéa. De drog eftersom de hade tider att passa, men de bad om ursäkt i skolan idag. Jag fick rosor av dem innan de gick så det var ju alltid något. Resten verkade ha gillat underhållningen vi bjöd på.
Efteråt pratade Emelie med mig om nån improvisationsgrupp som skulle göra något i kulturhuset nästa helg. De ville ha med sig tre skådisar från Roj och tre från Ormen, så hon frågade om jag ville vara med och det ville jag ju. Improvisation håller man ju inte på med så ofta.
Den här veckan är det projekt för alla ettor i skolan, massmedia arbetar vi med. Därför är det inga läxor att oroa sig över just nu och det känns fantastiskt må ni tro. Idag kom det en journalist från SVD och föreläste för oss och imorrn åker vi till DN på studiebesök. Det ska bli intressant.

Genialt!


Hellboy 2

Igår gick mitt rabattkort på SF ut men det gör inget, jag hann faktiskt göra åt det innan. I måndags var jag och Simon nämligen på bio ännu en gång och såg Hellboy 2, den var inte alls dålig men inget mästerverk kanske. Väldigt fantasifulla monster hade den i alla fall och underhållen blev man. Simon blev inte utan rabatt han heller, han visade upp sitt csn-kort och fick sin biljett för 60 kr istället för 95. Jag fick min för 42 kr men ändå, jag måste börja använda mitt kort också. Allt möjligt blir ju billigare då.
Precis som när vi gick på bio sist började filmen nio, det var lite väl sent men det fanns inte så mycket att välja på den här gången heller. Man kommer inte hem  förrän miss i nassen.
Salongen vi satt i var ungefär lika stor som halva Bio Cosmopolites här i Brandbergen, vilket var snopet. Det borde inte kosta lika mycket att sitta i en sån som i en tio gånger större, men det gör det tydligen.

Och nu till något helt annat...
På söndag 16:00 är det kulturfik på Ormteatern och då ska både jag och Simon vara med i olika små pjäser. Kom dit och titta om ni inte har något annat för er, mat blir det.


Bästa lunch-stället för en Fria-elev

Om det är en bra skola eller inte har jag ingen aning om, men god mat gör de! Man får tre rätter att välja mellan: en med fisk, en med kött och en vegetarisk, det har alltid något som passar mig. Hittils har jag ätit fläskkotlett, nån smarrigt fisk, vegetarisk lasagn och sjömansbiff. Vi Fria-elever behöver bara betala 40 kr medan resten betaler 60 kr och det är inte alls dumt, ju mindre man har betalat för maten desto godare blir den ju. Man kan jämföra med McDonalds där maten kostar 60 kr men inte gör en helt mätt, och är onyttig dessutom. Igår fick jag till och med en bonus-portion på riksäpplet, en virrig servitris kom med fyra tallrikar sjömansbiff till mig, Karolina och Carolina. Det innebar mer mat till mig eftersom ingen av tjejerna gillade biffen någe vidare. Jag åt visserligen bara halva bonus-portionen men gissa om jag var mätt efter det. Jag kröp nästan tillbaka till plugget, efter att vi hade åkt lite i hissen förstås. Det är en ganska häftig kock-skola det där, väldigt högt till tak och skepp-tema på inredningen. Riksäpplet var ju en båt som sjönk nån gång för länge sen, det finns t.o.m inglasade vrakdelar från det i skolan.


Circle Of LifeEtt sång från tiden då disney var som bäst.

Ett besök i riksdagshuset

Att vi skulle dit visste alla, men att det var igår fick vi reda på lite väl sent, dvs på morgonen samma dag. Steven hade visst glömt att berätta det för oss, men han var till sitt försvar lite krasslig och utan sina ipren hade han inte kunnat stå upp själv. Vi åkte klockan två och var hemma vid sex, så vi var där ett bra tag. Precis när vi kom fram till byggdnaden föll en gammal tant och slog tänderna i gatustenen, jag såg inte själva fallet men de som gick längst fram av oss gjorde det. Det såg otäckt ut, hon slog i riktigt rejält och var helt vimmelkantig. Steven ringde 112 och två kvinnor som verkade kunna lite om sjukvård tog hand om den blödande stackaren. Efter ett tag kom vakter med filt och omplåstring, men någon ambulans hann vi inte se. När allt var under kontroll gick vi vidare och träffade tjejen som skulle visa oss runt överallt, hon var en av de ca 1500 som jobbade i riksdagshuset. Efter en ordentlig säkerhetskontroll (som resulterade i att alla blev av med sina farliga bestick) började rundturen. Då fick vi se allt vi hade pluggat på i verkligheten, osså lärde i alla fall jag mig lite nytt också. Jag var noga med att påpeka att jag hade sjungit på riksdagens högtidliga öppnande också, vi gick förbi trappen där kungen hade lyssnat på oss för två år sedan. Då hade vi sett en hel del kända ansikten men nu var det dåligt på den fronten. Visserligen såg vi ett mumintroll på andra sidan strömmen när vi stod ovanför kammaren, antagligen självaste Reinfeldt. Han blev intervjuad av nån anledning. På vägen hem gled alla ifrån varandra, men jag åkte med Steven, Lisa, Bella, Karolina (man behöver inte säga Karolina med K när man skriver, det underlättar) och Anton. Kan ni gissa vem som kliver på i Farsta strand precis vid dörren där vi stod och pratade? Pappa Peppe! Vi bara stirrade på varandra, snacka om att det var oväntat att stöta på honom, men kul såklart.


Lite kuriosa

Marlboros första ägare dog i lungcancer.

Jordnötter är en av ingredienserna i dynamit.

Din vänstra lunga är mindre än din högra för att ge rum åt ditt hjärta.

Mer än 50% av världens befolkning har aldrig pratat i en telefon.

I rymden kan man inte gråta på grund av att det inte finns någon gravitation.

När du föds har du 300 ben i kroppen men när du blir vuxen har du bara 206.

Island är världens äldsta ännu fungerande demokrati.

I genomsnitt dricker en amerikan 600 flaskor läsk per år.


Simpsons skapare, Matt Groening, har en pappa som heter Homer, en mamma som heter Marge, och två systrar som heter Lisa och Maggie.

Fååår! Fååår! Fååår!


Ännu ett USB-minne

Sånna kan man bara inte få för många av vet ni, de är aldrig i vägen. Jag köpte det idag efter teatern på Kjell i centrum, där ger de nästan bort dem just nu. 149kr för 8gb är ju sanslöst billigt, man kan jämföra med Clas Ohlson där de tar 179kr för ett med 4gb. Jag var ju tvungen att slå till, annars skulle jag ha ångrat mig. Jag har ju redan en portabel hårddisk men den tar man ju inte med sig överallt, då är det smidigare med en sån här som alltid kan ligga i väskan. Mitt andra minne är nästan likadant, men i det får man bara plats med 2gb. Det är känns lite lite nu, men det förra minnet är ändå lite lyxigare. Det är snabbare på överföring och gjort i titan istället för plast. Det kommer jag nog att fortsätta använda vid sidan om det nya, lite bling bling vill man ju ha. Det första jag ska göra med det nya är i alla fall att ta bort u3. Det är en helt värdelös sak som bara krånglar till det för en. Att sandisk envisas med att installera det på sina minnen är en gåta för mig.


Olle hjärta Wall-E

Igår efter skolan åkte jag och Simon in till Sergel för att se Wall-E och det är jag glad över, den var helt suverän! Jag hade ganska höga förväntningar och filmen visade sig vara ännu bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Det är omöjligt att inte älska den lilla roboten, jag lovar. Jag längtar redan efter att se filmen igen och igen, ett måste i dvd-samlingen helt enkelt. Det finns så mycket att tycka om: budskapet, humorn och animationen, allt är underbart! Jag skulle vilja påstå att det är det bästa pixar någonsin har gjort. Om små barn gillar den eller inte har jag ingen aning om eftersom det inte fanns några i biosalongen. Vi gick nämligen på nio-föreställningen så det hade nog blitt lite väl sent för dem. Tonåringar som kan komma hem vid midnatt går den hem hos i alla fall, helt klart. Anledningen till att det blev lite sent var att  jag ville se filmen när mitt rabattkort gällde (alltså måndag-torsdag) och då fanns det inte så många tider att välja på. Nu kan jag använda det en gång till innan det slutar gälla den 15:e oktober och då blir den nog andra Arn-filmen.


Se den! Se den! Se den!

Nytt rekord!Då var man uppe i 36 st då, det förra rekordet låg på 22 st så det är lite skillnad. Anledningen till den plötsliga strömmen av besökare är att jag skickade min blogg-adress till alla på Fria via skol-mejlen, det var väl inte helt fel tänkt? Lite reklam har ingen dött av. Vi är väl ungefär 300 personer i skolan så 10% tog sig hit för att ta sig en titt och om jag har tur så kommer de kanske tillbaka. Som jag redan har sagt så är det roligare att skriva när man vet att det finns folk som läser. Rektor Bengt hade tydligen gillat sidan i alla fall, så det var ju bra.

RSS 2.0