Surfa i sängen

Just nu är Olle en glad människa. Jag har äntligen tillgång till ett oskyddat trådlöst nätverk igen och det var ett bra tag sedan det fungerade sist! Det är någon av mina grannar som jag snor bandbredd från, men det tror jag inte att han eller hon mår dåligt av. Den personen har varit utan trådlöst internet i flera månader men nu är det tillbaka. Jag hoppas att han eller hon kunde nå internet på något annat vis under den perioden för annars kunde det inte varit kul för stackaren. För mig har det inte heller varit kul. Jag har saknat att surfa med min iPod. Det är väldigt bekvämt att surfa med den när man ska somna till exempel. Att titta på youtube-filmer och läsa bloggar i sängen är mycket bekvämt. För en vecka sedan gick jag faktiskt en runda här bland höghusen för att hitta ett annat ställe att surfa på och till slut hittade jag ett nära mitt hus... men då hade jag gått omkring i hela Brandbergen först. Då kunde jag i alla fall uppdatera mina program och spel, men nu kan jag göra det i lägenheten som jag vill. Underbart!

Gangsta's Paradise


Stephen King

Både i dag och i går strosade jag omkring på loppmarknader. I går gjorde jag det i Strängnäs tillsammans med pappa, Labbe, Heidi och Mattias och i dag var det bara jag och pappsen här ute på Muskö. I Strängnäs såg jag inget jag ville köpa, men tro det eller ej, på Muskö hittade jag faktiskt något som jag har letat efter ett tag. Det var en bok av Stephen King som hette Pestens tid. Jag har länge varit sugen på att läsa något av Stephen King och den 21:a april bestämde jag mig för att det var just Pestens tid jag skulle läsa. Den dagen dök det nämligen upp ett intressant inlägg på Blogg.ses startsida. Killen som skrev det samlade på böcker av Stephen King och han hade allihop. Jag var bara tvungen att fråga honom vilken bok han tyckte mest om och svaret blev Pestens tid. Sedan dess har jag spanat efter den i bokhandlarna, men de enda böckerna av King som finns är de som ingår i Det mörka tornet-serien och jag ville inte behöva läsa en hel serie av böcker tjocka som lexikon. Det räckte alldeles utmärkt med en. När jag pratade om det i skolan visade det sig att Lisa kunde låna ut Pestens tid eftersom hennes pappa hade den. Det tackade jag för och skulle berätta när jag var klar med boken jag höll på med då (alltså Brisingr). Det tog en bra stund och när sommarlovet började var jag fortfarande inte nära slutet så vi bestämde att jag skulle få låna den efter lovet.
Nu hittade jag alltså ett eget exemplar för 15 kr så att jag kan börja läsa redan nu, men stort tack ändå Lisa. 

"På vinglig färd kryssar en gammal Cheva sig fram mot bensinmacken i Arnette, Texas. Den kör rätt in i macken och blir stående. I bilen finns en svårt sjuk man och hans döda hustru och barn. Mardrömmen har börjat. På några veckor slås hela civilisationen ut. Städerna stinker av ruttnande kroppar , vägarna är blockerade av havererade fordon med döda pasagerare, som försökt fly undan farsoten. Världen har stannat. Efter en tid av fasa och förvirring bildar de få överlevande mindre grupper. Två samhällen uppstår, på ömse sidor om Klippiga Bergen. I öster finns Frizonen, där man försöker bygga upp det gamla samhället under demokratiska former. I väster härskar Den Svarte Mannen, vars viktigaste mål är att förgöra frizonen. Det drar ihop sig till den stora och avgörande striden."


Ingen asteroid


Det här är vad som egentligen hände med dinosaurierna.

Kall om magen

I lördags träffades lite människor hemma hos Simon. Det var han, jag, Jonte, Bea, Benne, Sara B och två från Simons och Beas klass som hette Suss och Sara. Vi hade det trevligt och använde Simons två presenter flitigt. Som ni vet så gav jag honom Sanning eller konsekvens- och Jag har aldrig-kortlekar med frågor på. När Benne skulle dricka fanta ur min navel (jag lovar att det inte var min idé) så behövdes det mycket övertalning, men han sa att hans enda krav var att min raggarsträng togs bort. Jag var inte omöjlig utan lade mig under kniven... eller rakbladet var det väl. Det var faktiskt första gången jag blev rakad med en rakhyvel, jag använder ju själv alltid min maskin. Det var ganska läskigt att utsätta magen för Bea och Suss som lekte barberare. Jag låg så stilla som jag bara kunde för att inte få magen öppnad av misstag. Till slut var min kära raggarsträng väck. Jag känner mig inte riktigt lika maskulin nu om jag ska vara ärlig, men jag hade faktiskt funderat på att ta bort den och börja om på ny kula. Om jag har tur så blir den nya raggarsträngen tjusigare. Jag håller tummarna. Benne drack efter många om och men upp läsken i min navel och hela projektet dokumenterades av Simon som fotade med sin mobil. Den coolaste bilden ser ut så här:


Konst behöver inte vara konstig...

Brüno och Harry Potter

Då har man varit på bio igen, två gånger till och med. I onsdags såg jag och Erika Brüno på Segel och dagen efter gick Simon, Jonte och jag ner till bion i Brandbergen för att se Harry Potter och Halvblodsprinsen.

Brüno var stundvis sjukt rolig och helheten var bra, men i alla skruvade situationer gick han till slut för långt och då blev det plågsamt att se. Jag satt mest och tänkte på de han drev med, de trodde ju verkligen att han var störd i huvudet och blev självklart arga förr eller senare. Jag tycker att Borat var bättre eftersom den var charmigare på något sätt. I Brüno spelade förresten en svensk den största birollen. Det var Gustav Hammarsten som spelade Brünos assistent och sådant tycker jag är roligt. Det betyder att det finns hopp för svenska skådespelare som vill hamna i storfilmer!

Harry Potter och Halvblodsprinsen var varken bättre eller sämre än de andra Harry Potter-filmerna. Den var ungefär så bra som jag trodde. Boken var självklart mycket bättre och det var en hel del som jag saknade från den i filmen, men så är det alltid. Den var väldigt välgjord och det sparades inte på häftiga effekter.


Jobbstart igenNu när man gott och väl har återfått krafterna man förlorade under det förra jobbet så är det dags för nästa. Den här gången är det äldreomsorg jag arbetar med. I två dagar har jag känt på hur det är att ta hand om gamla människor och jag är färdig med det efter den 7:e augusti. Jag ska alltså hålla till på Brandbergens Hemtjänst i fyra veckor.

Man får sig en tankeställare när man ser hur det är att åldras. Vissa personer är dementa och yrar om allt möjligt, andra kan inte gå själva och några kan knappt se. Det är sorgligt och jag tycker väldigt synd om allihop. Till slut hamnar man antagligen i samma situation själv. Vi på hemtjänsten kan handla åt dem, ordna mat, tvätta dem (det slipper jag) eller kanske bara prata en stund. Jag och min handledare åker runt på cykel bland höghusen och det funkar väldigt smidigt. På lunchen åker jag hem och äter eftersom jag bor bara några hus från "högkvarteret". Jag jobbar fem timmar om dagen och det tyckte jag lät lite innan jag började, men nu är jag glad att få sluta så tidigt som jag gör. Det är en nyttig upplevelse det här jobbet, men jag vet inte om jag riktigt gillar det.

Detta är mitt 400:e inlägg!

Bloopers

De verkar ha haft det jäkligt kul när Vänner spelades in.
Övningsköra

Jag har inte börjat med det än, men så här nära har jag aldrig varit! Nu har pappa och jag bokat plats på en handleradutbildning (som man måste gå) och jag har fyllt i en bunt blanketter som länsstyrelsen tydligen vill ha. Nu har alltså jakten på ett körkort börjat lite smått och jag är rejält taggad. Ett syntest måste också genomföras innan jag kan ge mig ut på vägarna och det hade jag tänkt göra någon gång innan utbildningen i augusti. Visst är det krångligt att få övningsköra numera? Det är himlans mycket att göra innan man får klartecken. Innan 2006 var det andra bullar. Då brydde sig inte länet om man tränade bilkörning eller inte. Nu är de däremot sjukt intresserade.

Snart hade jag tänkt köpa teoriboken också, mest för att undersöka vad jag måste kunna. Jag tror faktiskt att jag kommer klara av teorin utan större problem, det är den praktiska biten som jag är spänd på. Vi får se hur det går, men med tanke på att till och med min mamma har körkort så borde jag klara mig galant. När jag känner mig dålig behöver jag bara tänka på mamma för att bli självsäker igen. Förlåt mamsen.

Man kan tycka att jag borde ha tagit tag i den här saken så fort jag fyllde 16, men då kände jag mig inte alls angelägen. Pappa har inte heller visat någon entusiasm direkt om jag ska vara ärlig. Innan vi flyttade till Muskö så dög bussen alldeles utmärkt för mig, men nu vill man faktiskt kunna ta sig till civilisationen alla timmar och inte bara de som SL tycker passar.


Bokat och klartDet blir ju ingen längre resa för mig det här sommarlovet. Det mesta av det går åt till att jobba och resten har jag spenderat på hemmaplan. Det största äventyret blir att gå på festival i Göteborg, men det är inte så pjåkigt. Nu har pappa och jag i alla fall tänkt hitta på något annorlunda till nästa lov, alltså höstlovet. Vi ska åka till Prag! Vi bokade resan igår och det var tack vare pappas kompis Sussie. Hon övertalade pappa att åka utomlands och att det blev just Prag är också hennes förtjänst. Hon hade varit där för några år sedan och rekomenderade oss att åka dit. Tjeckiens huvudstad är tydligen både andlöst vacker och billig att vistas i. Det ska bli väldigt spännande att uppleva lite annan kultur och leka turist. Jag är ju så sällan bortom Sveriges gränser och det här blir första gången jag åker längre än till Danmark med min käre fader. Vi kommer vara borta måndag till fredag, så då kan vi ägna helgen innan vi flyger iväg åt att packa och helgen efter åt att packa upp igen. Nu gäller det att läsa på om staden så vi vet vad vi inte får missa.

Tack Sussie!

De sover inte HELA dagenDe använder säkert något som är smUGGLAT!

Simons presenter

Igår fyllde Simon 17 år och blev därmed lika mogen som jag har varit sedan februari, grattis ponken. Han väntar dock fortfarande på presenterna han får av mig, men tro inte för ett ögonblick att det är mitt fel. Skyll på nätbutiken (en butik på internet, inte en butik som säljer nät) jag köpte dem av. De skickade nämligen fel grejer till mig. Jag fick två finska böcker på posten istället för de två spelen jag beställde! Något hade gått väldigt snett och det var minst sagt irriterande. Jag mejlade bovarna i dramat utan att få särskilt mycket tröst. Jag fick en retursedel för att kunna skicka tillbaka "Bastu-Pekkas memoarer" och "Brännvin genom tiderna" (jag antar att böckernas titlar betyder något sådant), men Simons presenter trodde de inte skulle inte hinna fram i tid. Det hade de rätt i, för jag har fortfarande inte sett röken av dem. Simon fick reda på vad han hade fått (jag gav honom bilderna nedan) i alla fall och jag hade redan berättat för honom vad som hade hänt med presenterna. Han fick en film som plåster på såren också. Jag hoppas att rätt paket dyker upp imorgon.


Dessa två kommer säkert liva upp stämningen på många tillställningar...

MelodikryssetJag saknar HippHipp...

BrisingrJag läser inte alls lika mycket som jag en gång gjorde, och på grund av det så har jag hållit på med samma bok i ett halvår (jag överdriver inte). Visserligen bestod den av nästan 800 sidor, men ändå. Jag har inte tagit mig tid till läsning på ett bra tag men nu under sommaren tog jag tag i saken. I dag läste jag äntligen ut den tredje delen i serien Arvtagaren, Brisingr, som var fortsättningen på Eragon och Den Äldste. Från början var det tänkt att den tredje boken skulle bli den avslutande delen, men den blev helt enkelt för lång och delades upp i två. Nu är det bara att vänta på den fjärde boken...

Jag måste säga att jag blev lite besviken på Brisingr. Jag älskade Eragon och Den Äldste och läste därför ut dem på direkten. Att det tog ett halvår för mig att bli klar med Brisingr skvallrar om att jag inte var lika förtjust i den, eller hur? De sista 100 sidorna var lika bra som de första två böckerna, men de andra 700 sidorna var otroligt sega och inte alls underhållande. Det var faktiskt plågsamt att behöva plöja igenom alla dem innan tempot höjdes. Jag hoppas verkligen att den sista boken blir en glad överraskning för mig och alla andra fans.

Gröna Lund

Då har man åkt Insane. Det är väl lite imponerande att jag vågade ändå? Den ser nämligen läskig ut när man står bredvid och tittar upp på de skrikande stackarna som åker. Magen pirrade rejält i kön kan jag tala om, men när åkturen väl satte igång så var det bara att försöka överleva. Att sitta 30 meter ovanför marken och volta både framåt och bakåt är verkligen en upplevelse. Det jobbigaste var nog att inte veta vilket håll man skulle volta åt härnäst, man blev överraskad varje gång och det satte fart på adrenalinet. Insane är helt klart min nya favorit på Grönan.

I övrigt kan jag inte påstå att jag är så förtjust i Gröna Lund. Om man jämför med Liseberg så är det faktiskt inte så mycket att hurra för. Jag var där i onsdags tillsammans med Simon, Dani, deras morföräldrar, två kusiner och Isa såklart. Visst är det kul med tivoli-känslan, men det finns för få attraktioner som är roliga att åka. Antingen är de gjorda för småbarn eller så måste man åka med livet som insats (nästan i alla fall). Den allra hemskaste åkturen får man i Fritt fall. Den har jag åkt en gång och jag tror inte att det blir fler. En annan negativ sak med Grönan är trängseln som man aldrig kommer ifrån. Man måste alltid se upp för folk som står i vägen och det är långa köer till allt.


Uppdateringar

Två saker har nyligen blivit en aning bättre.

Det ena är Firefox. Version 3.5 är rykande färsk och redo att laddas ner så sätt igång bara. Jag tycker inte att det var så jättestor skillnad mot den förra versionen, men det duger väl antar jag. Några nyheter har den i alla fall fått. Det var ju ett år sedan trean kom så jag hade väntat mig några fler överraskningar, men jag är glad för det lilla. Den ska tydligen vara snabbare nu och man även kan surfa privat, det är de stora, nya grejerna. Sedan finns det små detaljer också som är kul att ha. Spana in den här sidan.
Det andra är min iPod touch. Mjukvaran i den har uppdaterats till version 3.0, men Apple är inte så pass givmilda att de bjuder på den, inte alls. Man får snällt punga ut med 75 kr för att ta del av det allra senaste. Nu kan man äntligen söka i sin musiksamling! Det tycker jag att man borde ha kunnat från början (det gick ju i min gamla iPod nano), men bättre sent än aldrig. Man kan även skaka på iPodden för att slumpa från en ny låt och det går att klippa och klistra text.
Något som är väldigt synd är att min granne hos mamma inte har trådlöst internet längre... eller så har personen flyttat. Förut kunde jag surfa hur mycket jag ville via hans eller hennes bredband, men nu funkar inte det. Jag som hade vant mig vid att kunna mejla från sängen. Dumma granne...


RSS 2.0