Värdelöst vetande

Om jorden hade varit helt jämn och slät som en biljardboll så hade den varit täckt av ett vattenlager med 250 meters djup.

Under andra världskriget avslöjade tyskarna åtskilliga amerikanska spioner genom att studera hur de åt. Amerikaner har nämligen för vana att skära hela biffen i småbitar innan de börjar äta den.

Om man fyller ett vanligt koniskt snapsglas till halva höjden, så är glaset bara fyllt till ca 13 %.

Piloter, som i nödsituationer skjuter ut sig med katapultstol, får varaktiga men av detta. De blir 3 cm kortare varje gång de gör det. I regel får de därför bara göra det högst två gånger.

Strax innan man fryser ihjäl bryter temperatursinnet i kroppen helt och hållet samman, så att det känns som om man håller på att stekas. Detta är förklaringen till att människor som påträffats ihjälfrusna ibland är helt avklädda.

Praktiskt taget allt helium som existerar i världen kommer från en och samma naturgaskälla i Arizona i USA.

Om hela jorden var lika tätbefolkad som ön Macao på Kinas sydkust, skulle det bo 3600 miljarder människor på jordklotet och inte 6 miljarder som det gör nu.

Indianerna är det enda folkslaget som bara har en blodgrupp, nämligen 0.

Clostridiumbakterien utsöndrar en ämne som är så giftigt att mindre än ett gram skulle räcka för att förgifta hela jordens befolkning.

Elefanter trumpetar när de blir arga, inte när de blir glada som i Disneyfilmerna.


Scenes from a hat

Om det är något jag vill vara bra på så är det att improvisera.


Något nytt?

Nu på fredagseftermiddagen har jag faktiskt tid att blogga. I veckorna gäller det att inte sacka efter med läxorna, så då är inte bloggen prioriterad, f'låt.

Jag har saker att berätta, men det blir ganska kortfattat.

  • I går träffades vi som ska spela pjäsen "Pang, pang, du är död!" på teatern för första gången. Det är otroligt nog några nya ansikten att bekanta sig med. Jag tror att pjäsen kommer bli super, det är den allvarligase jag hittils har varit med i och det känns rätt så skönt. Man vill ju variera sig och ibland behöver man inte vara rolig, folk kan gilla det ändå.
  • Jenny ställer upp i kyrkovalet, så nu har ni en anledning att rösta (i alla fall om ni tillhör Västerhaninge-Muskö församling).
  • Min mattebok har rymt. Jag såg den senast i onsdags morse i mitt fack i klassrummet och en timme efteråt när mattelektionen började så var den väck. Jag hoppas att den dyker upp snart. Det är inte lätt att räkna utan den ska ni veta.
  • I onsdags besökte jag Erika R efter skolan. Hon har ju precis börjat danslinjen på Södra Latin och flyttat upp till Stockholm från Katrineholm, helt ensam. Det är verkligen imponerande att flytta hemifrån när man är 16 år. Det var trevligt att se hur hon har det i sin etta i Fisksätra.
  • Måndagen var ingen vanlig skoldag, det var Kottendagen. Kottendagen spenderas ute vid Rudan, alla elever är indelade i grupper (både klasser och årskurser är blandade) som tävlar mot varandra. Man tävlar i säckhoppning, memory och sådant. Förra året kommer jag ihåg att det var ganska kul, så jag var rejält peppad, men i år var det inte alls roligt. Det berodde på att vi bara var fyra stycken i min grupp när vi egentligen skulle vara tolv som de flesta andra (det är populärt att inte dyka upp på Kottendagen). Sedan var det inte så himla skojiga människor jag hamnade med heller.
Es war alles, som vi säger i Tyskland.

Årets skolfotoJag ser aldrig fram emot skolfotograferingar. Sist jag såg bra ut på ett skolfoto var i trean, då var jag ganska gullig, men sedan gick det utför. Gruppbilden blev helt okej förra året, men porträttbilden blev inte bättre än vanligt. I år ville jag verkligen få till ett foto som jag inte behövde skämmas över, men jag vill inte påstå att jag lyckades. Kortet togs förra onsdagen och för några dagar sedan dök de upp på nätet. Jag hade tur som inte såg värre ut. Jag blev förkyld senare samma dag och då liknade min näsa ett rödljus. Det var åtminstone en vältajmad förkylning.

Miljövänligt


Kultur- och idéhistoria

I torsdags hade jag min första lektion i kultur- och idéhistoria tillsammans med Ida, Burre och Andreas. Vi valde det som individuellt val. Det var inte jätteskoj kanske, men inte tråkigt heller och resten av lektionerna ska tydligen inte vara som den första. Vi diskuterade bara vad kultur egentligen var för något och sedan gick Nina igenom vad vi ska göra under terminen. Det blir minst sagt många studiebesök, men det är bra eftersom vi bara har en lektion i veckan och den är tre timmar lång. Att ha ett och samma ämne i tre timmar blir jobbigt om man bara sitter still i ett klassrum. Det är förresten första gången som jag har Nina som lärare. Hon lär ut spanska och italienska förutom kultur- och idéhistoria och eftersom jag läser tyska så har Nina sluppit mig. Hon sa i alla fall att det inte skulle vara en tung kurs med plugg och prov, så det är skönt. Man får meritpoäng för den också om man vill bli jurist och det är ju inte heller negativt. Vi får se hur kul det bli att lära sig om stilar och mode genom tiderna. Nu känns det som att lektionerna kommer vara väldigt lika avsnitt av Antikrundan. Barock och rokoko nämns ofta.

RSS 2.0